Severná Kórea pracuje na vývoji nových balistických rakiet

NETKY.SK • 4 November 2019, 11:21 • 2 min
Severná Kórea pracuje na vývoji nových balistických rakiet

SOUL - Ministerstvo obrany Severnej Kórei počas dnešného dňa uviedlo, že sa usiluje o vypúšťanie medzikontinentálnych balistických striel (ICBM) z mobilných odpaľovacích zariadení.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie prišlo po tom, ako si predstaviteľ kancelárie pre národnú bezpečnosť juhokórejskej vlády vyslúžil kritiku za tvrdenie, že pre Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) by bolo "technicky zložité" odpaľovať rakety ICBM z mobilných zariadení.

 

 

Hovorca ministerstva obrany sa pred novinármi dnes vyjadril, že KĽDR v roku 2017 použila transportéry na prepravu rakiet dlhého doletu do testovacích areálov, kde ich následne vystrelila z pevnej štartovacej rampy. "Odvtedy prešli dva roky a my sa domnievame, že bolo vyvinuté úsilie týkajúce sa takýchto vojenských technológií. Sme plne pripravení aj na 0,001 % pravdepodobnosť," vyhlásil hovorca.

 

 

"Bez ohľadu na to, kde sú takéto strely odpálené, ostro sledujeme a monitorujeme súvisiace presuny Severnej Kórey a udržiavame si dokonalú pripravenosť v úzkej koordinácii so Spojenými štátmi," dodal.

 

Severná Kórea v roku 2017 vykonala v júli dve skúšky medzikontinentálnych balistických striel Hwasong-14 a neskôr v novembri skúšobne odpálila strelu Hwasong-15.

 

 

Rakety Hwasong-14 sú s doletom okolo 10 000 kilometrov schopné zasiahnuť väčšinu kontinentálnych Spojených štátov a strela Hwasong-15 má odhadovaný dolet viac než 12 000 kilometrov, takže by mohla zasiahnuť ktorékoľvek miesto pevninských USA, vyplýva z údajov amerických síl v Južnej Kórei.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies