Severná Kórea oznámila termín parlamentných volieb, budú v marci

NETKY.SK • 8 Január 2014, 09:17 • 2 min
Severná Kórea oznámila termín parlamentných volieb, budú v marci

PCHJONGJANG - Severná Kórea uskutoční voľby do parlamentu, Najvyššieho ľudového zhromaždenia, 9. marca. Informovala o tom dnes oficiálna severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA, na ktorú sa odvolávala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Voľby budú prvé za vlády Kim Čong-una a podľa očakávania ešte viac upevnia jeho moc po nedávnych čistkách, pri ktorých odstránil "protistranícke" sily, vrátane popravy vlastného strýka. Zástupcovia severokórejského bábkového parlamentu majú päťročné volebné obdobie, naposledy sa voľby konali v marci 2009. Súťaženie kandidátov vo voľbách neexistuje, o každé kreslo sa údajne môže uchádzať iba oficiálne schválený kandidát.

Kórejská centrálna tlačová agentúra (KCNA) neuviedla, či samotný Kim Čong-un sa bude uchádzať o kreslo v parlamente, tak ako jeho otec Kim Čong-il, keď bol vodcom krajiny a strany.

Zhromaždenie je formálne najvyšším orgánom štátu, ale stretáva sa iba dvakrát ročne a len na niekoľko dní - väčšinou preto, aby potvrdil rozhodnutia, ktoré už urobila vládnuca Kórejská robotnícka strana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies