Sestry a pôrodné asistentky by mohli vykonávať viac činností na základe ich vzdelania, čím by zlepšili prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti

NETKY.SK • 14 December 2023, 09:22 • 2 min
Sestry a pôrodné asistentky by mohli vykonávať viac činností na základe ich vzdelania, čím by zlepšili prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti

BRATISLAVA - Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek vyzýva tvorcov legislatívy, aby urobili poriadok v kompetenciách zdravotníkov na základe ich vzdelania, praxe a najnovších vedeckovýskumných poznatkov. Zadefinovanie činností sestier a pôrodných asistentiek podľa ich vzdelania, praxe a najnovších vedeckých poznatkov pomôže uľahčiť prístup pacientov k zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Činnosti, ktoré sestry a pôrodné asistentky v praxi vykonávajú, sú často na hrane zákona pre nedostatky v legislatíve. Sestry a pôrodné asistentky sa čoraz častejšie v záujme pacienta dostávajú do situácií, kedy musia prekročiť svoje súčasné právomoci, ktoré im prislúchajú v aktuálnych nastaveniach systému. Netýka sa to len nemocničných, ale aj ambulantných zariadení.

 

V aktuálnom nastavení fungovania primárnej starostlivosti chýbajú všeobecní lekári, ako aj pediatri. Dôvodom je nedostatok spomenutých lekárov, ich starnutie, ako aj slabá podpora zo strany štátu či zdravotných poisťovní pre zlepšenie systému primárnej starostlivosti. Dôsledky
pre pacientov sú často v obmedzenom prístupe k zdravotnej starostlivosti, nezáujem o preventívne programy, dlhé čakacie lehoty na vyšetrenia u niektorých všeobecných lekárov, špecialistov, pediatrov, alebo aj zhoršenie ukazovateľov kvality zdravotnej starostlivosti v rôznych meraniach a analýzach. Výsledky výskumov dokazujú, že až 70 % činností v zdravotníctve sa realizuje v primárnej sfére, preto je veľmi podstatné, aká pozornosť a podpora je venovaná tomuto dôležitému segmentu v systéme. 

 

„Myslíme si, že nastal čas, aby sa prehodnotili kompetencie zdravotníkov na základe príslušného vzdelania, praxe a najnovších vedeckovýskumných poznatkov, potrieb praxe, ako aj v súlade s činnosťami sestier v zahraničí,“ konštatovala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová, ktorá upozorňuje na nedostatky vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR číslo 95 (V Y H L Á Š K A Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 12. marca 2018, ktorou sa určuje rozsah ošetrovateľskej praxe poskytovanej sestrou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára a v spolupráci s lekárom a rozsah praxe pôrodnej asistencie poskytovanej pôrodnou asistentkou samostatne, samostatne na základe indikácie lekára a v spolupráci s lekárom). Komora podľa prezidentky SK SaPA Ivety Lazorovej chce do návrhu legislatívy zapracovať iba tie činnosti sestier, ktoré už reálne robia aj v súčasnosti, no nie sú vo vyhláške dostatočne zadefinované.

„Sestry a pôrodné asistentky v súčasnosti častokrát vykonávajú činnosti, na ktoré nemajú zákonné oprávnenie (napr. zavádzajú močové katétre u mužov a detí, podávajú transfúzie krvi, vyberajú stehy z rán, upravujú dávky kontinuálnych liekov, či v ambulanciách predpisujú lieky, vypisujú PN-ky a pod.). Sprehľadnenie kompetencií by pomohlo zlegalizovať súčasný stav,“ tvrdí riaditeľ kancelárie komory a viceprezident SK SaPA Lukáš Kober. „Už niekoľko rokov upozorňujeme na to, že aktuálne nastavené legislatívne predpisy sú zastaralé a nekorešpondujú sú súčasným vzdelávaním sestier a pôrodných asistentiek a ani s potrebami aplikačnej praxe. Sestry tak nie sú dostatočne chránené a preto je potrebné iniciovať a schváliť nové kompetencie,dodal Kober.

 

Rozšírené kompetencie ambulantných sestier a pôrodných asistentiek by podľa SK SaPA mohlo v skutočnosti zefektívniť prácu v ambulancii a znížiť čakanie pacienta na vyšetrenie.

 

Sestry by mohli predpisovať špecializovaný zdravotnícky materiál (pomôcky pre inkontinentných pacientov, obväzový materiál na ošetrovanie rán a podobne), ale aj vybrané lieky u určitých skupín pacientov, ktorí sú stabilizovaní v dlhodobej starostlivosti praktického lekára, alebo špecialistu a potrebujú rutinné kontroly, či preventívne prehliadky. Sestra pri prvom kontakte s pacientom môže odobrať anamnézu, stanoviť pracovnú diagnózu pacienta, indikovať základné laboratórne a röntgenologické vyšetrenia, zhotoviť EKG, zmerať a posúdiť fyziologické funkcie. Takto pripravený pacient so všetkými hotovými vyšetreniami by bol podľa potreby pripravený do starostlivosti lekára. Zakomponovanie týchto činností sestier a pôrodných asistentiek by výrazne urýchlilo návštevu lekára a zabezpečilo lepšiu dostupnosť k starostlivosti pre pacienta. Dobrým príkladom je napr. Poľsko, či škandinávske krajiny, kde sestry môžu predpisovať vybrané lieky, vrátane antibiotík, zdravotnícke pomôcky, či dietetické potraviny. Pôrodné asistentky zase majú v kompetenciách starostlivosť o fyziologické – nekomplikované tehotné ženy, asistujú ženám pri pôrode bez lekára, starajú sa o novorodencov a ženy po pôrode.

 

Ak by sa sestrám a pôrodným asistentkám rozšírili kompetencie a štát by dokázal využiť ich potenciál, podľa prezidentky SK SaPA Ivety Lazorovej by došlo k skvalitneniu zdravotnej starostlivosti o pacienta a taktiež by sa ušetrili financie v systéme zdravotnej starostlivosti. „Zároveň by to bola motivácia pre súčasné sestry ostať v systéme, ale aj motivácia pre potenciálnych nových uchádzačov o štúdium odboru ošetrovateľstvo, alebo pôrodná asistencia. Samozrejme, že so sprehľadnením a rozšírením odborných činností sestier a pôrodných asistentiek, ako aj ich zodpovednosti, by sme mali pristúpiť k úprave ich miezd. Keď máme pracovať viac, sme ochotní prevziať za svoje konanie aj patričnú zodpovednosť a následne si zaslúžime byť aj adekvátne ohodnotení,“ dodáva prezidentka SK SaPA Iveta Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SK SaPA, Foto: košice:dnes (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies