Sesterské odbory kritizujú vyjadrenia Čisláka na adresu zdravotníkov

NETKY.SK • 8 Október 2015, 16:02 • 2 min
Sesterské odbory kritizujú vyjadrenia Čisláka na adresu zdravotníkov

BRATISLAVA - Sesterským odborom sa nepáči, že poslanci v parlamente posunuli v stredu (7.9.) do druhého čítania novelu zákona, ktorá im má upraviť mzdy.

slovakia

left justify in out

"Prešla v absolútne neprijateľnej podobe, sme rezolútne proti," píše v stanovisku predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká. Návrh ešte nie je schválený, parlament o ňom definitívne rozhodne na nasledujúcej schôdzi, ktorá sa začne 10. novembra.

 

Ak návrh prejde v pôvodnej verzii, môže to podľa Kaveckej "vážne ohroziť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti". Opäť pripomenula, že pre sestry a iných zdravotníkov to bude impulzom na ukončenie pracovného pomeru.

 

Zdravotnícke organizácie reprezentujúce desiatky tisíc ľudí prednedávnom spustili akciu, ktorá by mohla viesť k podaniu hromadných výpovedí. Zbierajú podpisy pod deklarácie o pripravenosti na výpoveď.

 

Kavecká sa tiež pohoršuje nad vyjadreniami ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD). Ten v pléne povedal, že zdravotníci si kladú stále nové požiadavky. Preto z ich strany nevidí snahu o "vyjednávanie, ale vydieranie". "Tentoraz to už prepískol a pohár trpezlivosti definitívne pretiekol," konštatovala. Zdravotníci sa podľa nej na platoch dohadovali vyše troch rokov, ku kompromisu ale nedošlo. Výsledok dlhoročných rokovaní označila za takmer nulový.

 

Sestrám sa v novele nepozdáva výška koeficientov, od ktorých sa odvíja výška mzdy. V zákone im chýba spôsob navyšovania miezd. Odbory tiež požadujú, aby sa v plate zohľadňovali odpracované roky alebo započítavala materská či práceneschopnosť do času odbornej praxe. Ďalej chcú, aby novela platila nielen pre nemocnice, ale aj pre ambulancie, kúpele, či domovy sociálnych služieb.

 

Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti upravuje mzdy vyše 20 zdravotníckym profesiám v nemocniciach, ako sú farmaceut, sestra, zdravotnícky laborant či sanitár, s výnimkou lekárov. Stanovuje minimálnu výšku ich základnej zložky mzdy podľa vzoru úpravy platov lekárov. Napríklad sestra má mať rovnako ako verejný zdravotník či fyzioterapeut základnú zložku mzdy najmenej vo výške 0,81-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve spred dvoch rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies