Seriálový svet smúti - Chandler z Priateľov je mŕtvy

NETKY.SK • 29 Október 2023, 08:35 • 2 min
Seriálový svet smúti - Chandler z Priateľov je mŕtvy

Hviezda seriálu Priatelia Matthew Perry bol v sobotu nájdený mŕtvy vo vírivke vo svojom dome v Los Angeles. Uviedli to oficiálne zdroje. Herec mal len 54 rokov.

slovakia

left justify in out

Polícia našla jeho bezvládne telo podľa Los Angeles Times okolo 16.00 h tamojšieho času. Na mieste činu sa nenašli žiadne drogy, podľa oficiálnych zdrojov neexistuje podozrenie z trestného činu.

"Sme zdrvení úmrtím nášho drahého priateľa Matthewa Perryho," uviedla vo vyhlásení pre The Times spoločnosť Warner Bros Television Group, ktorá seriál Priatelia produkovala. "Matthew bol neuveriteľne nadaný herec a neodmysliteľná súčasť rodiny Warner Bros.

Vplyv jeho komediálneho génia pocítil celý svet a jeho odkaz bude žiť v srdciach mnohých ľudí. Tento deň je smutný a my posielame lásku jeho rodine, jeho blízkym a všetkým jeho oddaným fanúšikom."

"Sme nesmierne zarmútení predčasným odchodom Matthewa Perryho," uviedla vo svojom vyhlásení pre The Times spoločnosť NBC, ktorá seriál vysielala počas všetkých 10 sezón. "Svojím dokonalým komediálnym načasovaním a svojským vtipom priniesol toľko radosti stovkám miliónov ľudí na celom svete. Jeho odkaz bude žiť ďalej v nespočetných generáciách."

Perry, syn herca Johna Bennetta Perryho a Suzanne Marie Langfordovej, niekdajšej tlačovej tajomníčky kanadského premiéra Pierra Trudeaua, sa narodil v roku 1969 a vyrastal medzi Montrealom a Los Angeles po tom, čo sa jeho rodičia rozišli, keď mal Perry jeden rok.

Začínal ako detský herec, hosťoval v seriáloch "Charles in Charge" a "Beverly Hills 90210" a v 80. a začiatkom 90. rokov hral po boku Rivera Phoenixa vo filme "A Night in the Life of Jimmy Reardon".

Veľký zlom však prišiel, keď ho obsadili do sitkomu "Priatelia" - pôvodne s názvom "Priatelia ako my" - o šiestich slobodných Newyorčanoch, ktorý mal premiéru na stanici NBC v roku 1994.

Seriál sa čoskoro stal hitom a z Perryho a jeho hereckých kolegov Jennifer Anistonovej, Courteney Coxovej, Lisy Kudrowovej, Matta LeBlanca a Davida Schwimmera sa takmer cez noc stali megahviezdy. V čase svojho vrcholu - v epizóde Super Bowlu v roku 1996 a vo finále série v roku 2004 - seriál zaznamenal viac ako 50 miliónov divákov naživo; na jeho konci členovia štábu zarábali viac ako 1 milión dolárov za epizódu.

Čoskoro sa pridal k veľkým hviezdam filmového neba, objavil sa vo významných filmoch, ako je romantická komédia "Fools Rush In" z roku 1997 po boku Salmy Hayekovej či mafiánska komédia „Môj sused zabijak“ s Bruceom Willisom.

Život jedného z najobľúbenejších televíznych hercov mal však aj temnú stránku. Vo svojich memoároch z roku 2022 s názvom "Priatelia, milenci a veľká hrozná vec" Perry opísal svoj celoživotný boj so závislosťou od alkoholu a opiátov. Uviedol, že prvýkrát sa napil v 14 rokoch, ale príznaky alkoholizmu rozpoznal až v 21 rokoch.

Odvtedy podľa svojich odhadov minul viac ako 7 miliónov dolárov na snahy o vytriezvenie vrátane viacerých pobytov v liečebniach. Zneužívanie návykových látok viedlo aj k viacerým vážnym zdravotným problémom vrátane päťmesačnej hospitalizácie v roku 2018 po prasknutí hrubého čreva, po ktorej mal, ako napísal, 2-percentnú šancu prežiť.

Perryho spoluhráčka zo seriálu Priatelia Maggie Wheelerová, ktorá hrala jeho občasnú priateľku Janice, sa na Instagrame podelila o spomienku na Chandlera.
"Aká strata. Svetu budeš chýbať Mathew Perry," napísala. "Radosť, ktorú si priniesol mnohým počas svojho príliš krátkeho života, bude žiť ďalej. Cítim sa veľmi požehnaná každým tvorivým okamihom, ktorý sme spolu prežili."

Spomienku naňho vyjadril aj kanadský premiér Justin Trudeau, syn Pierra a jeden z Perryho priateľov z detstva. "Odchod Matthewa Perryho je šokujúci a smutný," napísal Trudeau. "Som si istý, že ľudia na celom svete nikdy nezabudnú na radosť, ktorú si im prinášal. Ďakujem za všetku tú zábavu, Matthew. Mali sme ťa radi - a budeš nám chýbať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies