Separatistické voľby EÚ považuje za prekážku pre mier

NETKY.SK • 3 November 2014, 09:29 • 2 min
Separatistické voľby EÚ považuje za prekážku pre mier

BRUSEL - Voľby separatistického vedenia v ukrajinskej Doneckej a Luhanskej oblasti sú v rozpore s úsilím o vyriešenie tamojšieho konfliktu a EÚ ich výsledky neuzná.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po skončení hlasovania to v nedeľu vyhlásila nová vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová, ktorá tak potvrdila odmietavý postoj dvadsaťosmičky k postupu samozvaných volebných orgánov. Mogheriniová podľa vlastných slov hlasovanie považuje za "novú prekážku na ceste k mieru na Ukrajine".

 

"Tieto voľby sú nezákonné a nelegitímne a EÚ ich neuzná," vyhlásila šéfka spoločnej diplomacie, ktorá zároveň vyzvala na usporiadanie nových regionálnych volieb v súlade s dohodou medzi Kyjevom a proruskými separatistami uzavretou začiatkom septembra v Minsku. Ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktorého vyhlásenie citovala tlačová agentúra Interfax, naopak hovorí o "rešpektovaní vôle" obyvateľov Doneckej a Luhanskej oblasti, kde si ešte v apríli vyhlásili vlastné republiky. Takzvané Novorusko si volilo nových prezidentov a parlamenty, zatiaľ čo celoukrajinské parlamentné voľby sa konali už 26. októbra. Voľby do samospráv v oboch oblastiach plánoval Kyjev uskutočniť začiatkom decembra. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil nedeľňajše hlasovanie za "frašku". 

 

Podľa odhadov zverejnených separatistami je víťazom prezidentských volieb v Doneckej oblasti doterajší separatistický premiér Aleksandr Zacharčenko, a to so ziskom 81 percent hlasov. Tridsaťosemročný líder v rámci predvolebnej kampane prirovnával región bohatý na uhlie k Spojeným arabským emirátom a dôchodcom sľuboval príjem, ktorý im umožní cestovať na safari do Austrálie. 

 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Kým polostrov Krym sa od Ukrajiny oddelil v marci, po májovom referende vyhlásili nezávislosť aj samozvaní lídri Luhanskej a Doneckej oblasti. Vláda v Kyjeve to odmietla akceptovať a zareagovala spustením takzvanej protiteroristickej operácie, ktorá si vyžiadala tisíce obetí. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na prímerí. Ukrajinský parlament následne schválil priznanie osobitného štatútu obom separatistickým oblastiam, ktorý má dočasne rozšíriť ich autonómiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies