Slovákom sa podarilo zachrániť afganskú filmárku pred Talibanom!

NETKY.SK • 18 August 2021, 16:41 • 2 min
Slovákom sa podarilo zachrániť afganskú filmárku pred Talibanom!

BRATISLAVA – Afganskú filmárku Sahraau Karimi sa podarilo evakuovať z Kábulu na slovenskú ambasádu v Iráne. Spolu s kolegami tak unikla istej smrti!

slovakia

left justify in out

Uznávaná filmárka afganského pôvodu Sahraa Karimi, ktorá pred niekoľkými rokmi emigrovala na Slovensko a po rokoch sa vrátila do rodnej zeme, sa ocitla na zozname teroristickej organizácie

 

V nedeľu, kedy hnutie Taliban obsadilo metropolu Kábul, na sociálnej sieti zverejnila video so žiadosťou o pomoc. V liste sa dokonca obrátila aj na hollywoodsku herečku Angelinu Jolie, v ktorom opísala masaker a čistky vykonávané Talibanom. 

 

Pre seba a svojich kolegov, pôsobiacich v oblasti kultúry, prosila o záchranu. Ak by sa dostali do rúk mudžahedínom z Talibanu, čakala by ich istá smrť

 

Ako prvá na príbeh filmárky upozornila slovenská producentka Wanda Adamík Hrycová, s ktorou chodili do rovnakého ročníka na Vysokej škole múzických umení.  

 

 

Súvisiaci článok: Wanda Adamík Hrycová a jej srdcervúci odkaz

 

Tú nezvratný osud spolužiačky nenechal chladnou a vďaka jej úsiliu a ústretovej reakcii slovenskej ambasády v Iráne, sa Karimu spolu s jej 15 kolegami podarilo evakuovať. Aktuálne sa už nachádzajú v bezpečí.  

 

Hrycová sa za spoluprácu pri ich záchrane poďakovala aj ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a celému tímu z MFA UA. "Na toto sa nikdy nezabudne," napísala na Facebooku. 

 

 

Filmárka Sahraa Karimi je prvou ženou v čele štátnej inštitúcie Afghan Film. Jej debutový film Afganské ženy za volantom  (2009) získal desiatky ocenení na dôležitých filmových festivaloch a jej študentský film Ľahký vánok  získal národnú filmovú cenu Slnko v sieti za najlepší krátkometrážny film. 

 

„Som rád, že prosbu o pomoc vypočula aj slovenská producentka Wanda Adamík Hrycová a slovenská ambasáda v Iráne, ktorým sa Sahraa už z bezpečia verejne poďakovala. Z Afganistanu sa spolu s ňou podarilo dostať do bezpečia ďalších 15 ľudí. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli k ich záchrane!“ napísal na Facebooku Vladimír Bilčík. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona