Seizmológovia nainštalujú v oblasti postihnutej zemetrasením sondy

NETKY.SK • 12 Október 2023, 07:30 • 2 min
Seizmológovia nainštalujú v oblasti postihnutej zemetrasením sondy

ĎAPALOVCE - Seizmológovia nainštalujú v oblasti na východe Slovenska, ktorú zasiahlo zemetrasenie, seizmometre. Ide o sondu, ktorá monitoruje pohyb pôdy.

slovakia

left justify in out

"So seizmológmi sme mali stretnutie v Malej Domaši. V našej postihnutej oblasti chcú nateraz rozložiť tri snímače. Možnože sa podarí viac, aby dokázali ešte nejakým spôsobom identifikovať prípadné otrasy. Na základe toho by sme potom vedeli občanom dávať bližšie informácie," uviedol starosta obce Ďapalovce Ján Cmár.


Seizmológ z Univerzity Komenského v Bratislave Jozef Kristek priblížil, že ide o senzor, ktorý sníma tri zložky pohybu zeme. "Dve zložky v horizontálnom smere a jednu zložku vo vertikálnom smere," spresnil.


Seizmológovia tak vedia zachytiť aj veľmi slabé zemetrasenia, ktoré nezaznamenajú stanice, ktoré sú veľmi ďaleko. O to detailnejšie vedia zmapovať túto seizmickú zónu. "Môže sa vlastne prepočítať seizmické ohrozenie v oblasti. Na základe toho budú ľudia vedieť do budúcna, ako napríklad stavať domy," podotkla seizmologička Lucia Fojtíková z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied.

Východné Slovensko zasiahlo v pondelok (9. 10.) večer zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody. Najhoršie zasiahnuté sú obce Ďapalovce, Jankovce a Nižná Sitnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: Aktuality.sk / Rob Hakl (ilustračná foto - Obec Ďapalovce deň po zemetrasení)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies