Šéfovia GM a PSA sa snažia upokojiť obavy týkajúce sa predaja značky Opel

NETKY.SK • 15 Február 2017, 15:19 • 2 min
Šéfovia GM a PSA sa snažia upokojiť obavy týkajúce sa predaja značky Opel

RÜSSELSHEIM - Šéfovia koncernu General Motors (GM) a skupiny PSA sa snažia upokojiť obavy nemeckých politikov a odborov týkajúce sa prevzatia európskych operácií GM francúzskym konkurentom PSA.

slovakia

left justify in out

Šéfka GM Mary Barra podľa správy regionálneho denníka Allgemeine Zeitung Mainz listom presviedčala zamestnancov značky Opel o výhodnosti jej predaja skupine PSA. Upozornila však, že oba koncerny zatiaľ nedospeli k dohode. Prípadné prevzatie by však "zlepšilo pozíciu skupiny PSA rovnako ako značiek Opel/Vauxhall, keďže ich silné stránky sa vzájomne dopĺňajú, na rýchlo sa meniacom európskom trhu", uviedla Barra, ktorá navštívila centrálu Opel v Rüsselsheime.

 

Carlos Tavares zasa plánuje stretnutia v poprednými nemeckými politikmi a predstaviteľmi odborov a možno sa stretne aj kancelárkou Angelou Merkelovou.

 

GM a skupina PSA vyvolali v utorok (14. 2.) v Nemecku rozruch, keď potvrdili, že PSA má záujem o kúpu Opel/Vauxhall, pričom už začali o tom rokovať bez toho, aby to konzultovali s Berlínom alebo informovali zamestnancov.

 

"Urobíme všetko preto, aby sme pri transakcii zabezpečili záujmy všetkých zúčastnených," uviedla v liste šéfka GM. Dnes by sa v Rüsselsheime mala stretnúť so šéfom dozornej rady značky Opel Danom Ammannom.

 

Opel v Európe zamestnáva približne 38.200 ľudí, z toho vyše 28.000 v Nemecku. Okrem Nemecka má závody v Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Španielsku a Británii, kde používa značku Vauxhall. Tradičná nemecká firma bola založená v roku 1862 v Rüsselsheime a v roku 1929 ju prevzal americký koncern General Motors.

 

Firma Adam Opel AG, ktorá je európskou dcérou GM, nepriniesla americkému koncernu zisk od roku 1999. Návrat k zisku sa jej nepodaril ani v roku 2016, keď zaznamenala prevádzkovú stratu okolo 257 miliónov USD (241 miliónov eur) po strate 813 miliónov USD v roku 2015.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies