Šéfka značky Patagonia venuje 10 miliónov dolárov na boj s klimatickou zmenou

NETKY.SK • 9 Jún 2020, 15:45 • 2 min
Šéfka značky Patagonia venuje 10 miliónov dolárov na boj s klimatickou zmenou

Americká značka outdoorového oblečenia Patagonia odvedie vďaka novému americkému daňovému zákonu pre zdaňovanie firiem o 10 miliónov dolárov menej na daniach.

slovakia

left justify in out

Presne túto sumu chce podľa slov CEO firmy Rose Marcaria venovať neziskovým organizáciám, ktoré sa zaoberajú klimatickými zmenami a životným prostredím.

 

Spoločnosť Patagonia, ktorá sa z pôvodnej malej firmy na výrobu horolezeckého vybavenia stala celosvetovo uznávaným výrobcom oblečenia a potrieb pre outdoorové športy ako je lyžovanie, surfovanie, cyklistika alebo beh, so svojím názorom na ochranu životného prostredia rozhodne netají.

 

"V Patagónii sme si vedomí, že všetok život na zemi je pod hrozbou vyhynutia. Naším cieľom preto je využiť všetky zdroje, ktoré máme - naše podnikanie, investície, náš hlas a predstavivosť, aby sme s tým niečo urobili," uvádza Patagonia na svojich stránkach a označuje sa aj ako aktivistická spoločnosť, kde je zodpovednosť voči životnému prostrediu a spoločnosti súčasťou každodennej práce.

 

 

Problém naozaj je

Niet teda divu, že šéfka Patagónie sa rozhodla peniaze získané z daňovej úľavy venovať na projekty spojené s klimatickými zmenami.

 

"Na základe nezodpovedného zníženie daní budeme platiť menej na daniach, o 10 miliónov dolárov menej. Miesto, aby sme tieto peniaze investovali späť do nášho podnikania, chceme ich vrátiť planéte. Naša domovská planéta ich potrebuje viac ako my," uviedla Rose Marcaria vo svojom otvorenom liste zverejnenom na LinkedIn.

 

V liste ďalej napísala, že čelíme najväčšej kríze klímy spôsobenej človekom a sme svedkami topenia ľadovcov, zvyšovanie hladiny oceánov, intenzívneho sucha alebo vymieranie druhov. Odkazovala sa tak na poslednú klimatickú vládnu správu, ktorá upozorňuje, že ak nedôjde k zásadným zmenám v súčasnom prístupe k životnému prostrediu, budeme sa musieť do roku 2050 pripraviť na katastrofické a nezvratné zmeny.

 

"Príliš veľa ľudí bolo v posledných mesiacoch vystavených následkom globálneho otepľovania a politická reakcia bola zatiaľ úplne neadekvátna, to ich popieranie je jednoducho číre zlo," vyjadrila Marcaria svoj názor na reakciu prezidenta Trumpa, ktorý vyhlásil, že záverom spomínanej správy jednoducho neverí.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Patagonia (@patagonia),

 

Peniaze pre planétu

Dar vo výške 10 miliónov dolárov, ktoré chce Patagonia venovať neziskovým skupinám, ktoré chránia ovzdušie, pôdu, vodu a hľadajú riešenie klimatickej krízy, je preto zo strany firmy vnímaný ako investícia späť do spoločnosti.

 

"Dane financujú dôležité verejné služby a demokratické inštitúcie. Dane chránia najzraniteľnejšie skupiny našej spoločnosti, prírodné bohatstvo a ďalšie životne dôležité zdroje. Napriek tomu Trumpová administratíva iniciovala zníženie daní, ktoré ohrozuje fungovanie týchto služieb na úkor našej planéty," uviedla CEO Patagónie vo svojom liste.

 

Podpora neziskových organizácií nie je pre výrobcov outdoorového oblečenia pritom žiadnou novinkou, v projekte 1% pre Planétu venuje spoločnosť každý rok peniaze zo svojho zárobku na environmentálne organizácie po celom svete.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Patagonia (@patagonia),

 

Aktuálne by sa malo jednať o 89 miliónov dolárov, ktoré Patagonia už odovzdala neziskovým organizáciám. Podľa Marcaria sa spoločnosť zameriava aj na podporu neziskových organizácií zameraných na ekologické poľnohospodárstvo, pretože to je podľa nej najväčšia nádej pre prehriatu planétu.

 

"Venujeme planéte tieto peniaze získané daňovou úľavou, pretože je naším jediným domovom a teraz ich potrebuje viac ako inokedy," uzavrela svoj list Marcaria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies