Šéfka Fed naznačila zvýšenie úrokových sadzieb v decembri

NETKY.SK • 3 December 2015, 10:18 • 2 min
Šéfka Fed naznačila zvýšenie úrokových sadzieb v decembri

WASHINGTON - Šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová naznačila, že Federálny rezervný systém (Fed) na svojom decembrovom zasadnutí pravdepodobne rozhodne o zvýšení úrokových sadzieb. Banka však bude brať do úvahy aj ďalšie ekonomické údaje, ktoré prídu v nasledujúcich dňoch. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Yellenová síce vo svojom prejave na pôde Ekonomického klubu vo Washingtone priamo nepovedala, že banka sadzby určite zvýši, uviedla však, že príliš dlhé odkladanie ukončenia éry takmer nulových úrokových sadzieb by mohlo donútiť centrálnu banku k ich neskoršiemu prudkému zvýšeniu, čo by mohlo mať vážne dôsledky na finančné trhy, ako aj ekonomiku. "Takéto prudké sprísnenie menovej politiky by mohlo viesť k otrasom na finančných trhoch a prípadne aj k nechcenému stlačeniu ekonomiky do recesie," povedala Yellenová.

 

Zasadnutie Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) sa uskutoční 15. a 16. decembra a väčšina analytikov očakáva, že rozhodne o zvýšení úrokových sadzieb. Tie Fed udržiava blízko nuly už od roku 2008.

 

Čo sa týka súčasného vývoja americkej ekonomiky, podľa šéfky Fed by tempo rastu malo byť v najbližšom roku, prípadne dvoch dostatočné na to, aby sa aj naďalej zlepšoval vývoj na trhu práce. "Všetky ekonomické a finančné informácie, ktoré sme zaznamenali od ostatného zasadnutia v októbri, sú v súlade s našimi očakávaniami postupného zlepšovania situácie na trhu práce," povedala Yellenová. "To prispieva k zvyšovaniu dôvery, že inflácia sa v strednodobom horizonte vráti späť k 2-% cieľu," dodala s tým, že až do nasledujúceho zasadnutia bude banka naďalej sledovať údaje o vývoji na trhu práce, inflácii i ekonomickej aktivite a aj na ich základe potom rozhodne.

 

Čo sa týka vývoja svetovej ekonomiky, ktorý je podľa niektorých ekonómov problematický, ten nie je podľa Yellenovej dôvodom na odkladanie zvyšovania sadzieb. "Tieto externé riziká sa od konca leta zmiernili," povedala. Zároveň uviedla, že napríklad Čína má stále dostatok priestoru na podporu spomaľujúcej sa ekonomiky ďalšími stimulmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies