Šefčovič: Za nízku účasť by si mali spytovať svedomie všetky strany

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 12:26 • 2 min
Šefčovič: Za nízku účasť by si mali spytovať svedomie všetky strany

BRATISLAVA - Za nízku volebnú účasť v eurovoľbách na Slovensku by si mali spytovať svedomie všetky politické strany. Práve oni totiž nedokázali presvedčiť ľudí, že je dôležité ísť voliť. Myslí si to Maroš Šefčovič, ktorý dosiahol v sobotňajších eurovoľbách najlepší výsledok spomedzi všetkých zvolených europoslancov.

slovakia

left justify in out

"Máme evidentne problém v komunikácii európskych tém," povedal Šefčovič po zverejnení oficiálnych výsledkov eurovolieb. Poukázal, že v mnohých krajinách EÚ si ľudia uvedomili, "že sme na križovatke", že treba o vážnych európskych témach diskutovať a ísť voliť. "Ale u nás účasť napriek tým vážnym témam poklesla. Nepodarilo sa nám presvedčiť ľudí, aby išli voliť, čo je škoda," skonštatoval.

 

Vinné sú podľa neho všetky strany. "Svedomie by si mali spytovať všetky strany," vyhlásil. Svoj podiel viny nesú na nízkej účasti podľa Šefčoviča aj médiá. Vo všeobecnosti si podľa neho treba rozmyslieť, akým spôsobom sa budú eurotémy komunikovať. "Ľuďom treba vysvetliť, že sa nás tie európske témy týkajú a majú pre ľudí zmysel. A nie je to len o uhorkách a banánoch," zdôraznil.

 

Šefčovič je v súčasnosti eurokomisár, tento post by chcel zastávať aj naďalej. Do tejto funkcie by mal ísť z pozície zvoleného europoslanca. Šefčovič pripúšťa, že do europarlamentu si ako poslanec možno nesadne ani na minútu. "Je možné, že nastane aj tento scenár," poznamenal. Pripomenul, že mandátu sa europoslanec ujíma 1. júla, dovtedy sa má zvolený kandidát rozhodnúť, či si mandát prevezme, alebo sa ho vzdá.

 

"Ja som avizoval, že by som sa chcel opäť uchádzať o post eurokomisára v Európskej komisii. Samozrejme, pôjde o rozhodnutie vlády SR," povedal pre TASR. Dodal, že "technicko-právne otázky" bude treba vyriešiť do mesiaca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies