Šefčovič akoby pozabudol na obnoviteľné zdroje, Greenpeace vyzýva na širšiu diskusiu

NETKY.SK • 20 November 2015, 10:23 • 2 min
Šefčovič akoby pozabudol na obnoviteľné zdroje, Greenpeace vyzýva na širšiu diskusiu

BRATISLAVA - V správe energetickej únii, ktorú tento týždeň predložil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, chýba širšia diskusia o obnoviteľných zdrojoch. Vo vyhlásení to vo štvrtok konštatovala hovorkyňa organizácie Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

slovakia

left justify in out

"Maroš Šefčovič akoby pozabudol na obnoviteľné zdroje," uviedla s tým, že práve tie Greenpeace považuje za jeden z najdôležitejších cieľov energetickej únie. Napriek tomu, že slnečná a veterná energia sa stávajú lacnejšími ako fosílne palivá, tento sektor sa podľa Greenpeace stále nerozvíja tak, ako by mohol. Energetická únia by mala otvoriť potenciál pre obnoviteľné zdroje a priniesť tak do EÚ bezpečnú dodávku energie, zníženie používania uhlia a široké spektrum ekonomických a sociálnych výhod.

 

"Komisár Šefčovič sa však musí celou svojou silou postaviť za prechod EÚ k 100-percentnému systému obnoviteľných zdrojov," zdôraznila Ábelová. Šefčovič v stredu vo svojej prvej správe o stave energetickej únie vyzval 28 členov EÚ, aby predložili svoje návrhy tak, aby boli hotové do roku 2017 a aby odpovedali na otázku, ako budú plniť energetické ciele únie do roku 2030. Členské krajiny nemajú podľa neho dostatok alternatív voči dodávkam energií z Ruska a vyzval preto na „naliehavú politickú ofenzívu“ s cieľom zabezpečiť strategické prepojenia elektrárenských a plynárenských sietí v záujme zdieľania zdrojov. Šefčovič povedal, že štáty EÚ dosiahli pokrok, ale nenaplnili ciele Európskej komisie v oblasti energetiky, najmä rozvoj infraštruktúry potrebnej na zdieľanie dodávok energií je pomalý.


Štátny tajomník slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok, ktorý je splnomocnencom vlády pre budúcoročné predsedníctvo SR v EÚ, povedal, že dôležitou tému nášho predsedníctva bude práve Energetická únia. Tá by mala byť aj jedným z bodov programu decembrového summitu lídrov EÚ. Túto požiadavku predostrelo práve Slovensko, pričom ju podporilo viacero krajín, napríklad krajiny V4, Rumunsko, Bulharsko a Pobaltie. "Chceme, aby sa decembrový summit zaoberal ročným odpočtom toho, čo sa v Energetickej únii dosiahlo. Chceme to urobiť preto, lebo sa musíme prihlásiť k princípom Energetickej únie, lebo jedným z nosným prvkom je diverzifikácia trás a zdrojov," uviedol Korčok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies