Šéf ruskej diplomacie viní Obamu z ochladenia vzťahov medzi USA a Ruskom

NETKY.SK • 11 Február 2020, 10:51 • 2 min
Šéf ruskej diplomacie viní Obamu z ochladenia vzťahov medzi USA a Ruskom

MOSKVA - Bývalý americký prezident Barack Obama zanechal svojmu nástupcovi Donaldovi Trumpovi "hrozné" dedičstvo, keď odišiel z Oválnej pracovne. Povedal to vo včerajších večerných hodinách ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, citovaný agentúrou TASS.

slovakia

left justify in out

Svojský Obama

Šéf ruskej diplomacie ďalej tvrdí, že Obama, ktorého "hneval azyl udelený Edwardovi Snowdenovi", zrušil svoju návštevu Moskvy, kde "sa pripravoval podpis veľmi dôležitého dokumentu o strategickej stabilite".

 

Vlastné záujmy nad štátne 

"Jeho manierom bolo klásť osobné záležitosti nad riadenie štátu. Ukázal to aj v decembri 2016, keď bol už odchádzajúcim prezidentom — zabuchol za sebou dvere tým, že skonfiškoval ruský diplomatický majetok a vyhnal diplomatov," uviedol Lavrov. Podľa Lavrova tým zanechal Trumpovi vo vzťahoch s Ruskom hrozné dedičstvo, ktoré má aj naďalej trvácny účinok.

 

img

 

Zatvoranie úradov

Americké úrady začiatkom septembra 2017 pod zámienkou sankcií zatvorili generálny konzulát Ruska v San Franciscu, ruskú obchodnú kanceláriu vo Washingtone, ako aj jej newyorskú pobočku.

 

Zhabanie majetku

Prvé dva menované objekty sú podľa agentúry TASS ruským majetkom a vzťahuje sa na nich diplomatická imunita, zatiaľ čo posledný zmienený mala Moskva prenajatý. Rusko vníma zhabanie týchto objektov ako nepriateľský krok a vyzvalo USA, aby ich okamžite vrátili.

 

img

 

V marci 2018 Washington oznámil zhabanie ruského generálneho konzulátu v Seattli (prenajatého) a sídla generálneho konzula (ruského diplomatického majetku).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies