Šéf OSN si je istý, že Trump prehodnotí svoj postoj ku klimatickým zmenám

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:59 • 2 min
Šéf OSN si je istý, že Trump prehodnotí svoj postoj ku klimatickým zmenám

MARRÁKEŠ - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril dnes nádej, že víťaz amerických prezidentských volieb Donald Trump zmení postoj ku globálnemu otepľovaniu a "pochopí vážnosť tohto problému, ako aj naliehavú potrebu" riešiť ho.

slovakia

left justify in out

"Som si istý, že ako prezident Spojených štátov to bude chápať, bude počúvať a prehodnotí svoje výroky z predvolebnej kampane," povedal Pan, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

 

Trump označil globálne otepľovanie za "falošný poplach" a počas predvolebnej kampane prisľúbil, že "zruší" historickú parížsku klimatickú dohodu prijatú vlani desiatkami štátov.

 

Pan v prejave pred novinármi na svojej poslednej klimatickej konferencii OSN vo funkcii generálneho tajomníka vyhlásil, že si je istý, že novozvolený prezident USA Trump "urobí dobré, múdre rozhodnutie". "Ja sa chystám o tejto záležitosti ešte viac diskutovať osobne," dodal.

Klimatická konferencia OSN sa v týchto dňoch koná v marockom Marrákeši.

 

Parížsku dohodu podpísalo viac ako 190 krajín a oficiálne ju schválilo už vyše 100 z nich, vrátane USA a dokonca i na ropu bohatej Saudskej Arábie.

 

Vedci tvrdia, že ropa a ďalšie fosílne palivá sú najväčšími prispievateľmi k otepľovaniu spôsobenému človekom.

 

Pan označil medzinárodné opatrenia ohľadne klimatických zmien za "nezastaviteľné" a uviedol, že žiadna krajina, "nech je akokoľvek bohatá na prírodné zdroje alebo mocná", nie je imúnna voči dôsledkom globálneho otepľovania.

 

Trumpovo zvolenie za prezidenta spôsobilo neistotu, či budú USA naďalej hlásiť k Parížskej dohode. Tá vyzýva všetky štáty, aby znížili emisie tzv. skleníkových plynov, a zároveň povzbudzuje bohaté krajiny, aby pomáhali chudobným zvládnuť klimatické zmeny.

 

Marocký kráľ Muhammad VI. apeloval na delegátov na konferencii v Marrákeši, aby premenili svoje záväzky na činy. "V hre je samotná existencia človeka," varoval kráľ. "Preto je našou spoločnou povinnosťou pracovať ruka v ruke na ochrane ľudstva," dodal Muhammad VI.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies