Šéf OSN obhajoval výber palestínskeho expremiéra za šéfa misie v Líbyi

NETKY.SK • 13 Február 2017, 17:12 • 2 min
Šéf OSN obhajoval výber palestínskeho expremiéra za šéfa misie v Líbyi

KÁHIRA - Generálny tajomník OSN António Guterres obhajoval dnes svoje rozhodnutie vymenovať bývalého palestínskeho premiéra Saláma Fajjáda za šéfa politickej misie OSN v Líbyi.

slovakia

left justify in out

"Verím, že je tou správnou osobou na správnom mieste v správny čas," vyhlásil Guterres na summite World Government Summit v Dubaji. Vyjadril pritom poľutovanie nad skutočnosťou, že USA v piatok vymenovanie Fajjáda zablokovali.

 

Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová minulý týždeň uviedla, že Spojené štáty boli sklamané nomináciou Fajjáda na post emisára OSN v Líbyi. Haleyová tiež obvinila OSN, že bola príliš dlho "nespravodlivo zaujatá v prospech palestínskej samosprávy na úkor našich spojencov v Izraeli."

 

"Nikto v OSN nezastupuje nejakú vládu alebo krajinu," zdôraznil Guterres, podľa ktorého záväzky tejto inštitúcie vyplývajú jedine z Charty Spojených národov. "Líbya si vyžaduje určité kompetencie, ktoré on (Fajjád) má a myslím si, že fakt, že ho nemôžem vymenovať, predstavuje ujmu pre líbyjský ľud a pre mierový proces v tejto krajine," dodal Guterres.

 

Prozápadný ekonóm Salám Fajjád pôsobil ako predseda vlády Palestínskej samosprávy od roku 2007 do 2013. Na poste šéfa politickej misie OSN v Líbyi mal nahradiť nemeckého diplomata Martina Koblera, ktorý túto funkciu zastával dva roky.

 

Od zvrhnutia líbyjského diktátora Muammara Kaddáfího v roku 2011 panuje v Líbyi chaos. O moc v krajine stále súperia dva vládne kabinety - ten na východe neuznáva vládu v Tripolise, za ktorou stojí OSN. Aj napriek podpore OSN má však vláda malú moc, v krajine naďalej pôsobia rôzne islamistické skupiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies