Šéf OSN Guterres vyzýva na zastavenie bojov v Sudáne počas ramadánu

NETKY.SK • 8 Marec 2024, 18:30 • 2 min
Šéf OSN Guterres vyzýva na zastavenie bojov v Sudáne počas ramadánu

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok vyzval na zastavenie bojov počas svätého mesiaca Ramadán v Sudáne.

slovakia

left justify in out

"Vyzývam všetky strany v Sudáne, aby ctili hodnoty Ramadánu tým, že uctia zastavenie nepriateľských akcií v rámci Ramadánu. Toto zastavenie nepriateľských akcií musí viesť k definitívnemu umlčaniu zbraní v celej krajine a vytýčiť pevnú cestu k trvalému mieru pre Sudánsky ľud,“ povedal Bezpečnostnej rade. Hodnoty Ramadánu musia prevládať, poznamenal.

Budúci mesiac uplynie rok od vypuknutia brutálnych bojov medzi sudánskymi ozbrojenými silami a silami rýchlej podpory. Konflikt si vybral zničujúcu daň na ľude Sudánu a ohrozil jednotu krajiny. Existuje vážne riziko, že konflikt by mohol vyvolať regionálnu nestabilitu dramatických rozmerov, od Sahelu po Africký roh a Červené more, varoval Guterres.

Teraz je čas zložiť zbrane, keďže humanitárna kríza v Sudáne dosahuje kolosálne rozmery. Polovica populácie – asi 25 miliónov ľudí – potrebuje pomoc pri záchrane života. Viac ako 14 000 ľudí bolo zabitých, hoci toto číslo je pravdepodobne oveľa vyššie, povedal.

Sudán je teraz domovom najväčšej svetovej krízy s vnútorným vysídľovaním, pričom od začiatku konfliktu hľadalo v krajine bezpečnosť 6,3 milióna ľudí. Ďalších 1,7 milióna ľudí utieklo do susedných krajín, uviedol Guterres.

Konflikt zničil civilnú infraštruktúru a zastavil základné služby. Viac ako 70 percent zdravotníckych zariadení v konfliktom postihnutých oblastiach nie je funkčných. Milióny detí sú mimo školy. Rozpadajú sa vodovodné a kanalizačné systémy. Choroby sa množia. Hlad prenasleduje Sudán. Asi 18 miliónov ľudí má akútnu potravinovú neistotu, čo je najvyšší počet zaznamenaný počas zberovej sezóny, dodal.

"Zastavenie nepriateľských akcií v rámci ramadánu môže pomôcť zastaviť utrpenie a nastoliť cestu k trvalo udržateľnému mieru. Nešetrime všetko úsilie na podporu sudánskeho ľudu v jeho legitímnych snahách o mierovú a bezpečnú budúcnosť," povedal Guterres.

Guterres uvítal regionálne a medzinárodné úsilie o vyriešenie konfliktu v Sudáne, a to aj prostredníctvom úsilia Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD).

"Organizácia Spojených národov je pripravená zintenzívniť spoluprácu s našimi multilaterálnymi partnermi vrátane Africkej únie, IGAD, Ligy arabských štátov a kľúčových členských štátov s cieľom prijať naliehavé opatrenia na trvalé ukončenie nepriateľských akcií a inkluzívne, koherentné, komplementárne a účinné medzinárodné sprostredkovanie. Toto úsilie musí pritiahnuť regionálne štáty s hmatateľným vplyvom na bojujúce strany, aby ukončili boje,“ povedal na záver Guterres.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Xie E
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies