Počet obetí stredajšieho útoku džihádistov v Burkine Faso sa zvýšil

NETKY.SK • 20 August 2021, 08:36 • 2 min
Počet obetí stredajšieho útoku džihádistov v Burkine Faso sa zvýšil

Vláda Burkiny Faso oznámila, že počet mŕtvych sa zvýšil. Je medzi nimi 65 civilistov a 15 príslušníkov ozbrojených zložiek.

slovakia

left justify in out

Počet obetí stredajšieho útoku džihádistov na konvoj na severe západoafrického štátu Burkina Faso stúpol na 80. Štátne zástavy na vládnych budovách zostanú na tri dni stiahnuté na pol žrde. Incident sa odohral v stredu v departemente Gorgadji, ktorý je obávanou trojhraničnou zónou, kde Burkina Faso hraničí s Mali a Nigerom

 

Súvisiaci článok: VIDEO: Dráma v Burkina Faso! Militanti prepadli konvoj a zabili 47 ľudí

 

Daná oblasť je jedným z ohnísk džihádistického násilia, ktoré sužuje celý región Sahel. Vojaci a militanti sprevádzali civilistov na ceste do mesta Arbinda v susednom departemente. Počas prestrelky zahynulo aj 16 teroristov, uviedla tamojšia tlačová agentúra Agence d'Information du Burkina (AIB). Iné zdroje uvádzali až 58 zabitých útočníkov.

 

Stredajší incident bol tretím útokom na burkinské sily za uplynulé dva týždne. Pri útoku ozbrojencov 4. augusta zahynulo 30 ľudí, z toho 11 civilistov.
      

Burkina Faso čelí od roku 2015 narastajúcemu počtu útokov zo strany džihádistických skupín napojených na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Tieto útoky spolu s násilím medzi komunitami si odvtedy vyžiadali už vyše 1 400 mŕtvych a prinútili 1,3 milióna obyvateľov opustiť svoje domovy. Sahel je geografické pásmo tiahnuce sa horizontálne naprieč kontinentom od Atlantického oceánu po Červené more, pričom oddeľuje saharskú časť Afriky od jej zelených oblastí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies