Šéf OSN Guterres varoval pred prehrávaním pretekov so zmenou klímy

NETKY.SK • 24 Január 2019, 11:15 • 2 min
Šéf OSN Guterres varoval pred prehrávaním pretekov so zmenou klímy

DAVOS - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres varoval vo štvrtok v Davose, aby ľudstvo neprehralo preteky s klimatickými zmenami, a na vlády krajín sveta apeloval, aby pristúpili aj k odvážnejším záväzkom nad rámec parížskej klimatickej dohody. Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Klimatickou dohodou z Paríža otriaslo odstúpenie Spojených štátov, ku ktorému došlo po nástupe prezidenta Donalda Trumpa do funkcie. Podobné hrozby začali do OSN smerovať aj od nového brazílskeho lídra Jaira Bolsonara.

 

img

 

Guterres vo vyhláseniach vysielaných z Davosu dodáva, že záväzky z Paríža podľa neho nie sú už ani teraz "dostačujúce". 

 

Vyzval na prijatie ďalších opatrení na zmiernenie klimatických zmien, na prispôsobenie sa tejto zmene a na finančnú pomoc pre chudobnejšie krajiny.

Šéf OSN sa z Davosu vyjadril aj k aktuálnej politickej situácii vo Venezuele, kde sa tamojší líder opozície a predseda parlamentu Juan Guaidó vyhlásil za samozvaného dočasného prezidenta. Guterres vyzval na dialóg, aby sa politická kríza nevymkla spod kontroly.

 

img

líder opozície a predseda parlamentu Venezuely Juan Guaidó

 

"Dúfame, že bude možný dialóg a že sa vyhneme eskalácii, ktorá by viedla k takému konfliktu, ktorý by bol katastrofou pre obyvateľov Venezuely a regiónu," povedal v Davose.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies