Šéf OSN Guterres varoval pred hladomorom v Jemene a vyzval na zastavenie násilia

NETKY.SK • 2 November 2018, 18:58 • 2 min
Šéf OSN Guterres varoval pred hladomorom v Jemene a vyzval na zastavenie násilia

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok varoval, že Jemen zrejme čaká "najhorší hladomor, akého sme boli svedkami za celé desaťročia". Zároveň vyzval bojujúce strany v krajine, aby zastavili násilie.

slovakia

left justify in out

Šéf OSN novinárom povedal, že "naliehavosť blížiacej sa humanitárnej krízy nenecháva žiaden priestor pre pocit vlastnej spokojnosti" a že "zrýchľujúci sa spád udalostí" treba využiť na dosiahnutie mieru.

 

Guterres vyzval bojujúce strany, koalíciu podporovanú Saudskou Arábiou a šiitských povstalcov-húsíov, aby na rokovaniach pod záštitou OSN "prekonali deliace zábrany a vyriešili názorové rozdiely". Rokovania sa budú konať tento mesiac.

 

Generálny tajomník OSN zdôraznil, že "násilie treba zastaviť všade - a to okamžite okolo dôležitej infraštruktúry a husto obývaných oblastí". Veľký hladomor by totiž mohol postihnúť až 14 miliónov ľudí.

 

Konflikt v Jemene sa začal v roku 2014, keď húsíovia zvrhli tamojšiu medzinárodne uznávanú vládu.

 

Koalícia krajín pod vedením Saudskej Arábie sa spojila s touto jemenskou vládou a od roku 2015 proti húsíom spoločne bojujú, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies