ZOH: Sumár zo soboty 19. februára

NETKY.SK • 19 Február 2022, 18:08 • 2 min
ZOH: Sumár zo soboty 19. februára

PEKING – Sen sa stal skutočnosťou, máme bronz! Slovenskí reprezentanti deklasovali Švédov 4:0 a získali prvú hokejovú olympíjsku medailu zo ZOH!

slovakia

left justify in out

Celý zápas sme tlačili, Švédi si ani neťukli

 

Slovenskí hokejisti získali historicky prvú medailu na ZOH. V sobotnom dueli o tretie miesto na olympijskom turnaji v Pekingu zvíťazili nad Švédskom 4:0 a vybojovali bronzové kovy. Dosiaľ bola slovenským maximom v ére samostatnosti štvrtá priečka na ZOH 2010 vo Vancouveri. Je to druhá slovenská medaila na ZOH 2022 po zlate Petry Vlhovej v slalome.

Slováci vstúpili do zápasu vydareným úvodom, keď úspešne čelili viacerým nebezpečným šanciam Švédov. V druhej časti otvorili skóre, keď sa šiestym gólom na turnaji presadil 17-ročný útočník Juraj Slafkovský, ktorý sa zároveň osamostatnil na prvom mieste v poradí strelcov ZOH v Pekingu. V 33. minúte na neho nadviazal Samuel Takáč, ktorý využil presilovku. Slováci v tretej tretine čelili švédskej snahe o vyrovnanie, ale brankár Patrik Rybár neinkasoval. Bolo to pre neho druhé čisté konto na olympijskom turnaji v Pekingu. V závere víťazstvo poistili gólmi do prázdnej bránky Slafkovský a Pavol Regenda.

 

 

Miroslav Šatan, prezident SZĽH: „Verím, že tento úspech nám prinesie nový záujem o hokej a viac pozornosti. Lebo sme dokázali zjednotiť Slovensko. Verím, že si to ľudia užívajú. Myslel som si, že to bude tesný zápas, postupne mi odľahlo a mohli sme si vychutnať záver."

 

Miloš Roman, útočník SR: „Švédi na nás vybehli, hovorili sme si, že to musíme ustáť. Potom sme dali góly a Paťo nás opäť podržal. Prvé dva zápasy sme nezvládli, ale odvtedy sme ťahali za jeden povraz. Išli sme na doraz v každom zápase. Táto medaila pôjde najvyššie, pre mňa je to splnený detský sen."

 

Boľšunov triumfoval na 30 km voľne

 

Ruský bežec na lyžiach Alexander Boľšunov získal na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v skrátených sobotných pretekoch na 30 km voľnou technikou s hromadným štartom. V kráľovskej bežeckej disciplíne triumfoval reprezentant Ruského olympijského výboru (ROC) v rezorte Čang-ťia-kchou časom 1:11:32,7 h s náskokom 5,5 sekundy pred krajanom Ivanom Jakimuškinom. Bronz si vybojoval Nór Simen Hegstad Krüger (+7,0 s). Slovenský reprezentant Ján Koristek obsadil 40. priečku (+5:53,3 min).

 

 

Nolteová a Leviová vedú aj po tretích jazdách

 

Nemecké bobistky Laura Nolteová a Deborah Leviová po sobotnej tretej jazde v súťaži dvojbobov na ZOH v Pekingu stále viedli priebežné hodnotenie so súčtom časov 3:02,75 minúty. Mieria tak za svojou premiérovou olympijskou medailou. V sobotu časom 1:00,70 min. zlepšili o štyri desatiny sekundy vlastný traťový rekord z piatku.

Nolteová s Leviovou zvýšili svoj náskok na čele súťaže. Na druhom mieste figurovali už s mankom 78 stotín sekundy ich krajanka a obhajkyňa zlata z Pjongčangu Mariama Jamanková s brzdárkou Alexandrou Burghardtovou. Blízko k zisku druhej bronzovej medaily je so stratou 1,17 sekundy na treťom mieste Američanka Elana Meyersová Taylorová so Sylviou Hoffmanovou, pre ktorú sú to premiérové ZOH.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona