Šéf nemeckej diplomacie je za novú formu spolupráce s Tureckom a Ukrajinou

NETKY.SK • 26 December 2017, 08:40 • 2 min
Šéf nemeckej diplomacie je za novú formu spolupráce s Tureckom a Ukrajinou

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel sa vyslovil za novú formu spolupráce Európskej únie s Tureckom i Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

"Keď dosiahneme rozumnú dohodu s Veľkou Britániou, ktorá bude upravovať jej vzťahy s Európou po brexite, mohlo by to byť modelom pre iné krajiny: Ukrajinu a aj Turecko," povedal sociálnodemokratický politik pre médiá z vydavateľstva Funke Mediengruppe.

 

"Jednou z možností by bolo usilovať sa o novú, užšiu formu colnej únie s Ankarou. To však nepôjde, pokiaľ sa situácia v Turecku znova nezmení," citovala ministra v noci na utorok agentúra DPA.

 

Gabriel si podľa vlastných slov v najbližších rokoch nedokáže predstaviť členstvo Turecka ani Ukrajiny v EÚ. "Preto musíme uvažovať o alternatívnych formách užšej spolupráce," zdôraznil. V Turecku existuje vôľa na zlepšenie vzťahu s Európou, domnieva sa šéf nemeckej diplomacie. "A tá je aj u nás," dodal s tým, že dobrým znamením je nedávne prepustenie viacerých Nemcov zadržiavaných v Turecku. Veľké starosti však naďalej Berlínu robí prípad spravodajcu denníka Die Welt Deniza Yücela. "Turci vedia, aký dôležitý je pre nás jeho osud," povedal Gabriel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies