Šéf námornej misie EÚ: Sme pripravení strieľať na pašerákov migrantov

NETKY.SK • 23 Október 2015, 16:26 • 2 min
Šéf námornej misie EÚ: Sme pripravení strieľať na pašerákov migrantov

RÍM - Príslušníci námornej misie Európskej únie v Stredozemnom mori sú pripravení strieľať na lode pašerákov, ktorí prevážajú migrantov. Uviedol to dnes veliteľ misie, taliansky kontradmirál Enrico Credendino, ktorého vyjadrenie citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Druhú fázu vojenskej operácie EUNAVFOR MED s označením Sophia spustila EÚ 7. októbra. Je zameraná proti pašerákom ľudí, ich sieťam a infraštruktúre na juhu strednej časti Stredozemného mora medzi brehmi Tuniska a Líbye.

 

Prvá fáza spustená v júni zahŕňala len záchranné misie a monitorovanie pašerákov pomocou lodí, dronov a družíc. V druhej fáze sa majú zaisťovať pašerácke plavidlá a zadržiavať podozrivé osoby. Príslušníci misie môžu na podozrivé plavidlá v prípade potreby aj strieľať.

 

"Misia môže vyžadovať použitie sily, ale len ak nedôjde k ohrozeniu migrantov," povedal kontradmirál Credendino pre talianske noviny Corriere della Sera.

 

Doposiaľ sa v rámci operácie podarilo skonfiškovať 20 drevených plavidiel. Podľa Credendina tým pašeráci utrpeli veľké straty, pretože stratené lode nemajú čím nahradiť.

 

Veliteľstvo operácie sa nachádza v Ríme a riadi ju talianske námorníctvo. Zatiaľ nie je jasné, či šesť vojenských lodí misie EÚ, podporovaných zo vzduchu vrtuľníkmi a bezpilotnými lietadlami, dokáže výraznejšie zmeniť situáciu v Stredomorí. V niektoré dni vyráža z líbyjského pobrežia do Európy až 20 plavidiel naložených migrantmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies