Šéf EAJ poslal list o reforme justície aj hlave štátu a premiérovi

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 16:02 • 2 min
Šéf EAJ poslal list o reforme justície aj hlave štátu a premiérovi

BRATISLAVA - Obdobný list o nesúlade previerok sudcov s medzinárodnými štandardmi, aký dostal od prezidenta Európskej asociácie sudcov (EAJ) Christophea Regnarda minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smer-SD), bol zaslaný aj predsedovi vlády Robertovi Ficovi (Smer-SD) a prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi.

slovakia

left justify in out

 V liste premiérovi a prezidentovi z 2. júna sa uvádza, že prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska informovala valné zhromaždenie EAJ o politickej a mediálnej kampani namierenej voči sudcom na Slovensku. Okrem toho ich informovala o návrhoch na zmenu kreovania Súdnej rady SR a tiež o pripravovaných previerkach spôsobilosti sudcov, s ktorými zároveň vyjadrila nesúhlas. Poslanci Národnej rady SR už zmenu ústavy spolu s previerkami sudcov odhlasovali. Stalo sa to 4. júna. Regnard v liste píše, že navrhovaná reforma sa nejaví byť v súlade s medzinárodnými štandardmi, vyjadruje obavy nad touto situáciou a pozýva k úsiliu o čo najskoršiu zmenu. Regnard uvádza, že otázky posiela "internej pracovnej skupine EAJ poverenej hodnotením situácie v členských štátoch". 

     

„Uvedený list bol doručený do kancelárie predsedu vlády SR, s jeho obsahom sa oboznámime a v súlade s pravidlami pre písomnosti tohto typu budeme žiadateľov informovať o ďalšom postupe," reagoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. Zároveň dodal, že ide o špeciálnu problematiku a preto predpokladá súčinnosť s kompetenčne príslušnými rezortmi vlády, najmä ministerstvom spravodlivosti. Kancelária prezidenta SR sa k listu zatiaľ pre TASR nevyjadrila a ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že minister list dostal a prezidentovi EAJ listom odpovie. "Nepovažujeme za správne, aby odpoveď išla najprv cez médiá. V každom prípade s tvrdeniami o údajnej protisudcovskej kampani ani s tvrdeniami o údajnom nesúlade návrhu justičnej reformy s medzinárodnými štandardmi sa nestotožňujeme," uviedla hovorkyňa rezortu Alexandra Donevová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies