Šéf britskej diplomacie odmieta ideu colného partnerstva s EÚ

NETKY.SK • 8 Máj 2018, 13:51 • 2 min
Šéf britskej diplomacie odmieta ideu colného partnerstva s EÚ

LONDÝN - Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo Veľkej Británie s Európskou úniou po odchode krajiny z bloku je podľa britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona "pochabý".

slovakia

left justify in out

Pre utorkové vydanie denníka Daily Mail šéf britského rezortu diplomacie označil myšlienku partnerstva za "pochabú" a povedal, že by vytvorila "celú novú sieť byrokracie". Johnson dodal, že Mayovej idea je "úplne neodskúšaná a veľmi, veľmi by sťažila dohody o voľnom obchode".

Johnsonovo odmietnutie partnerstva je v ostrom kontraste s vyjadrením britského ministra pre podnikanie Grega Clarka, ktorý v nedeľu konštatoval, že vláda o možnosti colného partnerstva stále uvažuje.

 

Vláda premiérky Mayovej je rozdelená na skupinu ministrov uprednostňujúcu jasný odchod, čiže "tvrdý brexit", ktorý by Británii dal väčšiu voľnosť pri uzatváraní nových obchodných dohôd, a skupinu ministrov, ktorí chcú zachovať úzke vzťahy s Európskou úniou. To Mayovú vedie k tomu, že odkladá zaujatie rozhodného stanoviska v kľúčových otázkach brexitu. Táto situácia frustruje lídrov EÚ, ktorí opakovane upozorňujú, že je čoraz menej času na dosiahnutie dohody.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies