Seehofer a Sobotka sa vyslovili za európske riešenie migračnej krízy

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 18:06 • 2 min
Seehofer a Sobotka sa vyslovili za európske riešenie migračnej krízy

MNÍCHOV/PRAHA - Nutnosť efektívnej ochrany vonkajších hraníc Európskej únie a spoločného európskeho riešenia migračnej krízy zdôraznili dnes zhodne v Mníchove bavorský krajinský premiér Horst Seehofer a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka.

slovakia

left justify in out

Hosť z Prahy začal dvojdňovú návštevu Bavorska práve rokovaniami so Seehoferom, lídrom tamojšej Kresťanskosociálnej únie (CSU).

 

Predseda bavorskej vlády pripomenul, že súčasťou európskeho riešenia by mala byť dohoda s Tureckom, účinná ochrana vonkajších hraníc únie, ako aj limitovanie prílevu utečencov. "Dúfam, že to nebude opäť summit odročenia," poznamenal Horst Seehofer podľa tlačovej agentúry DPA narážajúc na nedávnu vrcholnú schôdzku EÚ-Turecko zo 7. marca.

 

Sobotka pripustil, že uzavretím balkánskej trasy pre migrantov sa problém nevyriešil. Malo by sa nájsť riešenie už na turecko-gréckej štátnej hranici, dodal a vyjadril nádej, že sa práve touto cestou podarí zastaviť prílev utečencov. Na to je však, ako podčiarkol, potrebný spoločný koordinovaný postup Európskej únie. Český premiér zároveň poukázal na potrebu rýchleho konania, aby nedošlo k zopakovaniu vlaňajších rozmerov migrácie.

 

Ani bavorský, ani český premiér nereagovali v Mníchove na opakované otázky týkajúce sa absentujúcej pripravenosti ČR prijať utečencov na základe kvót.

Obe strany využili rokovanie aj na deklaráciu zámeru zlepšiť čo možno v najkratšom čase cestné i železničné spojenie medzi ČR a Bavorskom, pričom bavorský premiér bol nútený priznať, že v tejto oblasti má čo doháňať a konštatoval: "Z bavorského hľadiska je neuspokojivé, že Česko je tu už ďalej." Súčasne podčiarkol, že potrebný je predovšetkým moderný železničný koridor Východ-Západ.

 

Praha má podľa českých elektronických médií záujem aj o posilnenie dvojstrannej spolupráce s Bavorskom v sfére aplikovaného výskumu. Ďalšími možnosťami pre kooperáciu sú presné strojárstvo, digitálna ekonomika, automobilový či letecký priemysel.

 

Obaja štátnici navštívili po dvojstranných rokovaniach Nadáciu Biela ruža a dokumentačné centrum o zločinoch národných socialistov. Následne mali v úmysle prehliadnuť si priestory, v ktorých došlo v roku 1938 k podpísaniu Mníchovskej dohody - dokumentu, v ktorom Francúzsko a Británia fakticky odsúhlasili Adolfovi Hitlerovi a jeho Nemecku rozdelenie vtedajšieho Československa a budúce pripojenie Sudet k Tretej ríši.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies