Sedem zimných zázrakov, ktoré sa oplatí raz za život vidieť

NETKY.SK • 4 December 2023, 18:00 • 2 min
Sedem zimných zázrakov, ktoré sa oplatí raz za život vidieť

Ak hľadáte v zime naozaj výnimočné zážitky, možno vás inšpirujú nasledujúce tipy na destinácie, ktoré sú v tomto období hotovou zimnou rozprávkou.

slovakia

left justify in out

Niektoré miesta sveta sú jednoducho ako stvorené na to, aby ich pokryla nádherná snehová prikrývka a premenili sa na skutočný zimný zázrak. Poďte sa s nami pozrieť do končín, ktoré akoby boli vystrihnuté z tej najkrajšej vianočnej pohľadnice. A možno vám pri pohľade na ne napadne, že aj vy túžite absolvovať nejaký naozaj netradičný decembrový výlet, ktorý vám svojou krásou vyrazí dych...

Rovaniemi, Fínsko – kancelária Santu Clausa

Vydajte sa za dobrodružstvom k polárnemu kruhu! Fínske Rovaniemi sa považuje aj za domov Santu Clausa a miesto, kde sa plnia vianočné sny. Hlavné mesto Laponska je skutočným zimným rajom na zemi. Môžete tu zažiť polárnu žiaru, tancujúcu na večernej oblohe, nádherné snehobiele zimné dni a množstvo nezabudnuteľných aktivít.

Osem kilometrov severne od Rovaniemi sa nachádza dedina pomenovaná po bájnej postavičke - Santa Claus Village. V centre dediny sa nachádza Santova kancelária, kde sa stretáva s hosťami na krátky rozhovor, môžete sa s ním aj odfotiť. Dedina leží priamo na polárnom kruhu a vy jej prekročením získavate pamätný certifikát. Môžete tiež odtiaľto poslať pohľadnicu s jedinečnou pečiatkou z polárneho kruhu, navštíviť tábory huskyov a sobov, obchody so suvenírmi, skvelé kaviarne a reštaurácie.

Tromsø, Nórsko – naháňanie polárnej žiary

Tromsø sa nachádza na 69° severnej zemepisnej šírky, 350 kilometrov za polárnym kruhom, a je celoročnou vyhľadávanou destináciou. V letných mesiacoch sľubuje polnočné slnko a lákavú možnosť pozorovania polárnej žiary. V novembri a decembri je tu zas najlepší čas na pozorovanie veľrýb, ktoré sa tu zhromažďujú, aby hodovali vo vodách fjordu na pobreží Nórskeho mora.

Centru mesta dominuje drevená katedrála v Tromsø (postavená v roku 1861) a farebné, malebné, drevom obložené fasády domov aj obchodov. V stredisku Tromsø Villmarksenter (centrum divočiny) asi 25 minút jazdy od centra žije približne 200 aljašských huskyov, ktorých môžete navštíviť, vydať sa na výlet so psím záprahom.
Nezabúdajte však, že poloha tohto krásneho mesta znamená, že polárna noc trvá v Tromsö od novembra do januára, takže slnko tu vtedy neuvidíte.

 

Plitvice, Chorvátstko – čarovná zamrznutá krajina

Nádherný národný park Plitvické jazerá so svojimi vysokými vápencovými útesmi je Slovákom aj pre svoju blízkosť dobre známy. No možno málokto vie, že sa tieto miesta oplatí navštíviť aj v zime, keď sa park premení na čarovnú krajinu ako zo sci-fi románu. Na ploche takmer 75 000 hektárov vidíte okolo seba zasnežené konáre, pokojné jazerá a zamrznuté vodopády.

Tento národný park (prvý v Chorvátsku, založený v roku 1949), približne dve hodiny jazdy autom zo Záhrebu, síce počas zimy zatvára niektoré zo svojich severných chodníkov, ale kľúčové atrakcie, ako sú Horné a Dolné jazerá a Veľký vodopád, sú otvorené, pokiaľ to počasie a prístup dovolia. Predtým, ako sa vydáte na cestu, nezabudnite si pozrieť najnovšie informácie na webovej stránke parku. Jeden bonus navyše: návšteva parku v zimných mesiacoch vám umožní spoznať túto oslnivú krajinu bez davov, ktoré sa sem v lete hrnú. Navyše sú tu vstupenky o viac ako 50 percent lacnejšie!

Jazero Minnewanka, Kanada – najúchvatnejšie prírodné klzisko

Poďme ešte trochu ďalej. Kanada ponúka množstvo nádherných zimných scenérií, o tom nik nepochybuje. Jeden z najkrajších obrázkov zimnej krajiny nájdete na jazere Minnewanka pri kanadskom meste Banff. Jazero je dlhé 21 km a hlboké 142 metrov a pomáha poháňať Banff vodnou energiou.

V lete je to rušné miesto na turistiku, piknik a plavbu na kanoe. Zatiaľ čo v zime môže jazero Minnewanka vytvoriť jedno z najveľkolepejších klzísk na svete. Lesy v okolí jazera Minnewanka sa hemžia divokou zverou, vrátane mulejských jeleňov, medveďov, vlkov, losov, oviec rodu Bighorn a bohatej populácie vtákov. Hory týčiace sa nad zamrznutým jazerom dotvárajú tento dych berúci zimný zážitok.

Širakawa-go, Japonsko – zasnežená rozprávka v horách

Nikde v Japonsku nie je zimná krajina taká krásna ako v slamených domčekoch v Širakawa-go a Gokajame. Tieto dediny chránené UNESCO sa rozprestierajú na 170 hektároch v strednom Japonsku a sú schované v horách ako skutočné zasnežené poklady.

Širakawa-Go je súčasťou údolia Šokawa v prefektúre Gifu. Hlavnou atrakciou je dedina Ogimači s 59 domami. Tieto domy sú známe svojimi jedinečnými strmými slamenými strechami a zaujímavosťou je, že na stavbu striech sa nepoužívali žiadne klince. Väčšina rodín v týchto dedinách sa v minulosti zaoberala pestovaním priadky morušovej a vyrábala hodváb až do 70. rokov 20. storočia.

Hallstatt, Rakúsko – romantika po celý rok

Rakúske mestečko je jedným z najfotogenickejších miest v Európe vôbec. A v zime sa premieňa na dokonalú bielu rozprávku. Malebné mesto pri jazere pod vysokými horami ponúka v zime jedinečnú atmosféru so zamrznutou vodnou plochou, zasneženými strechami a končiarmi.

Navštívte tunajšie adventné trhy, túlajte sa zasneženými uličkami starého mesta, dajte si horúcu čokoládu v kaviarničke na námestí. Vyvezte sa lanovkou nad mesto na vyhliadku do výšky 838 metrov, kde sa ukrýva útulná reštaurácia Rudolfova veža.

Praha, ČR – tisíc zasnežených striech a veží

Jeden taký zimný zázrak máme aj priamo pod nosom. Majestátna neďaleká Praha sa v zime premieňa na ešte čarovnejšie mesto so zasneženými strechami domčekov Malej Strany i vznešených historických palácov.

Určite sa oplatí decembrová romantická návšteva Pražského hradu, prechádzka po zasneženom Karlovom moste, či návšteva niektorého z vianočných klzísk v centre mesta. Neobíďte vianočný trh na Staromestskom námestí s rozvoniavajúcimi tradičnými českými dobrotami!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies