SDKÚ: Moderné školstvo potrebuje viac peňazí a obsahové zmeny

NETKY.SK • 19 November 2015, 11:51 • 2 min
SDKÚ: Moderné školstvo potrebuje viac peňazí a obsahové zmeny

BRATISLAVA - Ak chceme, aby sa zo Slovenska stala moderná a sebavedomá krajina, musí zmeniť svoj postoj k vzdelávaniu.

slovakia

left justify in out

To sa dá dosiahnuť len s pomocou kvalitných pedagógov. Okrem navýšenia financií do systému je nutné zmodernizovať aj systém vzdelávania, myslí si predseda Sekcie vzdelávania SDKÚ-DS Ján Odzgan.


„Situácia v školstve je dlhodobo neudržateľná a vieme to všetci. Peniaze vynaložené na vzdelanie sú investíciou do toho, ako bude Slovensko vyzerať v budúcnosti, či tu bude práca, či naši ľudia budú konkurencieschopní. Školstvo potrebuje obsahové zmeny, učitelia viac peňazí, menej byrokracie a viac času na študentov. Študenti sa potrebujú učiť veci, ktoré v praxi použijú a vedia im zabezpečiť dobre platenú prácu. Toto je cesta, ktorou musíme ísť,” vysvetlil Odzgan.


Dnešná protestná akcia učiteľov poukazuje podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša len na jeden problém, s ktorým zápasí slovenské školstvo. Tým je nedostatok peňazí v systéme a teda aj chýbajúca motivácia kvalifikovaných pedagógov pracovať na školách a spoluformovať najmladšiu generáciu.


“Vzdelávanie mladých ľudí musí byť prioritou pre každú krajinu. Po rodine je to práve školstvo, ktoré formuje svetonázor mladých ľudí. Ak rezignujeme na kvalitné vzdelávanie, ak nedokážeme oceniť profesionálnych a rozhľadených učiteľov, len s veľkými ťažkosťami sa nám podarí vybudovať spoločnosť vzdelaných, kriticky mysliacich a zodpovedných ľudí. Preto je zmena prístupu k školstvu viac než nutná,” konštatoval Frešo.


Vyše 200 materských, základných a stredných škôl z celého Slovenska sa dnes zapojilo do akcie Deň zdravia – Učiteľská kvapka krvi. Časť zapojených škôl zostane zatvorená, na zvyšných nebude klasické vyučovanie podľa rozvrhu, ale budú pracovať v obmedzenom režime. Vyplýva to zo zoznamu zverejneného na facebookovej stránke jedného z iniciátorov akcie z Iniciatívy bratislavských učiteľov Vladimíra Crmomana. Cieľom akcie je poukázať na zlý zdravotný stav školstva a skutočnosť, že vlády za posledných 25 rokov tomuto faktu nevenovali dostatočnú pozornosť. Iniciátori akcie sa ospravedlňujú rodičom, ktorým vzniknú v súvislosti s akciou problémy so zabezpečením starostlivosti o ich deti. Domnievajú sa však, že len podobnými akciami môžu primať vládu, aby školstvu a vzdelávaniu detí venovala väčšiu pozornosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies