Fajčenie napomáha k ochoreniu na COVID-19, tvrdí WHO

NETKY.SK • 2 Júl 2020, 15:10 • 2 min
Fajčenie napomáha k ochoreniu na COVID-19, tvrdí WHO

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že fajčenie sa spája s vyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 a úmrtia naň u hospitalizovaných pacientov, hoci WHO nevie presne uviesť, o koľko je toto riziko väčšie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spojitosť

Vo vedeckej práci, zverejnenej tento týždeň, WHO skúmala 34 vydaných štúdií o spojitosti fajčenia a ochorenia COVID-19, pokiaľ ide o pravdepodobnosť nakazenia, hospitalizáciu, závažnosť priebehu choroby a smrť.

 

img

 

Podpora pre koronavírus 

WHO poukázala na to, že fajčiari tvoria až do 18 percent pacientov hospitalizovaných s novým koronavírusom, a že existuje výrazná súvislosť medzi tým, či pacient fajčil alebo nie a závažnosťou jeho ochorenia, druhom nutných nemocničných zásahov a rizikom smrti.

 

img

 

Niektorí majú opačnú teóriu 

Francúzski výskumníci vydali v apríli menšiu štúdiu, podľa ktorej fajčiarom menej hrozí, že sa nakazia a ochorejú na COVID-19, a plánovali testovať na pacientoch aj zdravotníkoch nikotínové náplasti - ale ich zistenia vtedy mnohí vedci spochybnili a poukazovali na nedostatok vyčerpávajúcich údajov.

 

img

 

Jednoznačné vyjadrenie WHO

WHO najnovšie uviedla, že "dostupné dôkazy naznačujú, že fajčenie súvisí so zvýšenou závažnosťou ochorenia a úmrtnosťou u pacientov hospitalizovaných s COVIDom-19". Organizácia OSN tiež odporučila, aby ľudia prestali fajčiť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona