SDKÚ navrhlo znížiť firemné dane na 19 percent

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 10:03 • 2 min
SDKÚ navrhlo znížiť firemné dane na 19 percent

BRATISLAVA - Znížiť sadzbu dane z príjmu právnických osôb z terajších 23 na niekdajších 19 percent navrhli v novele zákona o dani z príjmov poslanci za SDKÚ-DS Pavol Frešo, Ľudovít Kaník, Ivan Mikloš a Ivan Štefanec.

slovakia

left justify in out

Právnou normou sa národná rada bude zaoberať na júnovej schôdzi. Zníženie daňového zaťaženia podnikateľskej sféry podľa zákonodarcov za SDKÚ-DS zlepší podmienky pre tvorbu nových pracovných miest.

Líder strany Pavol Frešo už na marcovej mimoriadnej schôdzi k nezamestnanosti ako jedno z opatrení navrhol vrátiť sadzbu dane z príjmu pre firmy späť na 19 percent. Poklesnúť by podľa neho mali aj odvody pre nízkopríjmové skupiny obyvateľov, znížiť by sa mali i ceny elektriny pre podnikateľov. Ako ďalšie opatrenie žiada SDKÚ-DS zmeniť systém sociálnych dávok tak, aby sa oplatilo pracovať. Piatym návrhom opozičnej strany je zmena Zákonníka práce tak, aby nezdražoval tvorbu pracovných miest. "Investície závisia od toho, ako vyzerá Zákonník práce," povedal v polovici marca líder SDKÚ-DS. 

Rovnú 19-percentnú daň pre fyzické i právnické osoby zaviedla na Slovensku od roku 2004 druhá vláda Mikuláša Dzurindu. Vláda Smeru-SD od januára 2013 rovnú daň zrušila, firmy namiesto 19 odvádzajú po novom 23-percentnú daň, nadpriemerne zarábajúcim fyzickým osobám sa zvýšila daň na 25 percent. Strana Roberta Fica zároveň znížila odpočítateľnú položku pre živnostníkov, zvýšila odvody a sprísnila podmienky uplatňovania odpočítateľnej položky na manželku (manžela).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies