Schulz varuje: EÚ riskuje rozpad - je ohrozená nacionalizmom a návratom hraníc

NETKY.SK • 8 December 2015, 12:11 • 2 min
Schulz varuje: EÚ riskuje rozpad - je ohrozená nacionalizmom a návratom hraníc

BERLÍN - Európska únia riskuje rozpad a jej stúpenci musia bojovať za jej zachovanie, varoval predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz v rozhovore, ktorý s ním dnes priniesol nemecký denník Die Welt. Schulz denníku povedal, že sa objavili sily, ktoré sa úniu pokúšajú roztrhnúť.

slovakia

left justify in out

"Nikto nemôže povedať, či EÚ bude existovať o desať rokov v tejto podobe. Ak to chceme, potom za to musíme veľmi tvrdo bojovať," citovala predsedu EP agentúra Reuters.

 

Schulz reagoval na nedávne varovanie ministra zahraničných vecí a migrácie súčasnej predsedníckej krajiny EÚ Luxemburska Jeana Asselborna, že únia by sa mohla rozpadnúť.

 

Nepovedal ale konkrétne, čo Európsku úniu ohrozuje. Väčšina rozhovoru sa týkala utečeneckej krízy, ktorá počas roka otestovala jednotu a toleranciu členských krajín EÚ.

 

Schulz povedal, že vývoj únie nie je bez alternatív a "možno, samozrejme, nasadiť spiatočku". Dodal, že ďalšie možnosti zahŕňajú Európu s prevažujúcim nacionalizmom, hranicami a múrmi.

 

"To by bolo hrozné, pretože ten typ Európy opakovane priviedol náš svetadiel do katastrofy."

 

Zdôraznil, že žiadna krajina nemôže sama riešiť výzvy, ako je migrácia, a dodal, že to je možné iba spoločne v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies