Schulz ocenil Napolitanovo európanstvo, Draghi popiera prezidentské ambície

NETKY.SK • 14 Január 2015, 14:17 • 2 min
Schulz ocenil Napolitanovo európanstvo, Draghi popiera prezidentské ambície

ŠTRASBURG - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes v pléne zákonodarného zboru EÚ ocenil "neochvejné európanstvo" odchádzajúceho talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana (89). Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi pritom odmietol špekulácie, že by mal záujem o uvoľnené kreslo talianskeho prezidenta.

slovakia

left justify in out

Schulz ocenil, že Napolitano, ktorý už dávnejšie naznačoval možnosť svojej demisie z dôvodu vysokého veku, sa pre tento krok rozhodol až po ukončení polročného talianskeho predsedníctva v EÚ. To je podľa neho "silný symbol neochvejného európanstva".

 

"Počas svojej politickej kariéry a ešte viac počas výkonu svojej funkcie bol prezident Napolitano zárukou stability, zodpovednosti a riadenia v Taliansku aj v Európe," uviedol Schulz pred poslancami EP. 

 

Dodal, že Napolitanova rozhodnosť pomohla Taliansku prekonať krízu, ktorá poznačila celú eurozónu - a jeho ochota prijať druhý prezidentský mandát, aby pomohol prekonať názorový rozkol v parlamente, je len jeden z príkladov jeho rozhodného vedenia a nezištnosti.

 

Prezident ECB dnes verejne odmietol špekulácie v niektorých médiách, že by mal záujem o najvyšší post v Taliansku, ktorý sa uvoľnil po odstúpení Napolitana.

 

"Je to určite veľká česť byť vnímaný ako možný kandidát. Ale to nie je pre mňa. Dôležité je funkcia, ktorú vykonávam teraz. Teší ma to, čo robím, a budem v tom pokračovať," odpovedal Draghi na otázku nemeckého denníka Die Zeit.

 

Talianske médiá zverejnili viacero špekulácií, že Draghi, ktorý bol v minulosti aj guvernérom centrálnej talianskej banky, by mohol opustiť frankfurtské sídlo ECB a vrátiť sa na domácu politickú scénu. 

 

K ďalším možným kandidátom na prezidenta médiá zaraďujú bývalých premiérov Romana Prodiho a Giuliana Amata, bývalého starostu Ríma Waltera Veltroniho, ministra hospodárstva Piera Carla Padoana alebo  Robertu Pinottiovú z ministerstva obrany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies