Schulz ocenil európsky prínos k dosiahnutiu jadrovej dohody s Iránom

NETKY.SK • 14 Júl 2015, 16:23 • 2 min
Schulz ocenil európsky prínos k dosiahnutiu jadrovej dohody s Iránom

BRUSEL - Táto dohoda je dobrá pre Irán, je dobrá aj pre región a je dobrá pre globálnu bezpečnosť. Týmito slovami zhodnotil dnes uzavretú komplexnú dohodu o jadrovom programe Teheránu predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz.

slovakia

left justify in out

Dohoda vo Viedni podpísali Irán a šesť svetových veľmocí. Podľa Schulza to po rokoch sankcií a napätých vzťahov znamená začiatok novej éry vo vzťahu medzi Iránom a zvyškom sveta.
     

Predseda EP zablahoželal medzinárodným vyjednávačom a Iránu za ich neúnavnú a profesionálnu prácu pri hľadaní uspokojivej a vyváženej dohody.
     

"Obe strany boli oprávnene vedené presvedčením, že spolupráca by mohla viesť k lepšiemu výsledku než konfrontácia," konštatoval Schulz.
     

V nadväznosti na výsledok aprílových rokovaní sa podarilo dosiahnuť dohodu aj o posledných zostávajúcich úskaliach. Schulz upozornil, že dôrazná realizácia dnešnej dohody bude kľúčom k vybudovaniu trvalej dôvery, hospodárskeho pokroku, diplomatickej spolupráce a tiež k riešeniu regionálnych konfliktov.
     

Schulz pripomenul, že úloha Európskej únie a troch európskych predstaviteľov bola zásadná pre úspech tejto dohody. Šéf EP v tomto smere poďakoval nielen terajšej šéfke európskej diplomacie Federice Mogheriniovej, ale aj jej predchodkyni v tomto úrade Catherine Ashtonovej, za ich neúnavnú prácu pre dosiahnutie dohody s Iránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies