Schulz kritizoval na zjazde SPD Merkelovú i Trumpa, ale aj strany Únie a AfD

NETKY.SK • 25 Jún 2017, 14:59 • 2 min
Schulz kritizoval na zjazde SPD Merkelovú i Trumpa, ale aj strany Únie a AfD

DORTMUND - Volebný líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes vo vystúpení pred delegátmi mimoriadneho celoštátneho zjazdu SPD v Dortmunde ostro kritizoval konanie spolkovej kancelárky Angely Merkelovej, strán Únie CDU/CSU, ale aj Alternatívu pre Nemecko (AfD) či prezidenta USA Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Na margo údajného vedomého akceptovania nižšej účasti voličov v septembrových parlamentných voľbách stranami Únie i súčasnou kancelárkou Schulz povedal: "Nazývam to útokom na demokraciu".

 

Navyše obvinil súčasných partnerov v spolkovej koaličnej vláde z "arogancie moci".

 

Protiislamskú a euroskeptickú ultrapravicovú AfD označil Schulz za akúsi NPD Light.

 

Národnodemokratická strana (NPD) je mimoparlamentný politický subjekt v Nemecku vnímaný už dlhší čas ako strana na hrane zákona kvôli jej ideám, ktoré nie sú nepodobné neonacistickým.

 

Ďalšie opozičné strany ako Ľavicu, Zelených i liberálov z FDP, ktorí sú považovaní za potenciálnych koaličných partnerov SPD, Schulz kritiky ušetril.

 

Naopak, kriticky hovoril Martin Schulz o prezidentovi USA Donaldovi Trumpovi, pričom vyjadrenia kancelárky Angely Merkelovej o ňom po nedávnom summite krajín G7 označil za priveľmi nekonkrétne. Podľa Schulza mohla vraj povedať, že sa Nemecku na takéhoto prezidenta USA nemôže spoľahnúť.

 

Vyzývateľ Angely Merkelovej v septembrových parlamentných voľbách dôrazne apeloval na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby prepustil novinárov uväznených po vlaňajšom zmarenom pokuse o štátny prevrat v krajine. Súčasne mu poradil, aby sa vrátil na cestu demokracie, na ktorej sa už svojho času nachádzal. V Turecku je aktuálne väznených aj deväť nemeckých žurnalistov.

 

Prieskumy verejnej mienky nedávajú momentálne SPD priveľa dôvodov na optimizmus, jej preferencie zaostávajú až o 16 percentných bodov za kresťanskými demokratmi. Aj preto by sa zjazd vo Vestfálskej hale v Dortmunde za účasti okolo 600 delegátov a rádovo tisícok hostí mal stať fórom na mobilizáciu rezerv strany a začiatkom jej stíhania rivalov zo strán Únie. Práve v tomto duchu hovoril dnes pred delegátmi bývalý spolkový kancelár Gerhard Schröder…

 

Medzi ťažiskovými požiadavkami strany sú okrem iného daňové úľavy pre ľudí s menšími a stredne vysokými príjmami, ako aj vyššie daňové zaťaženie osôb so špičkovými zárobkami. To isté platí o presadení možnosti sobášov pre osoby rovnakého pohlavia či nového druhu podpory v nezamestnanosti, čo potvrdil v programovom vystúpení aj Martin Schulz.

 

Tri mesiace pred septembrovými voľbami do Spolkového snemu (Bundestagu) by delegáti mali schváliť dnes v Dortmunde i volebný program strany s názvom "Je čas pre viac spravodlivosti".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies