Schudnite pomocou myslenia

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 11:00 • 2 min
Schudnite pomocou myslenia

BRATISLAVA - Sušienky, torty alebo čipsy - sú tak dobré, tak návykové a veľmi ťažko sa im odoláva. A je jasné, že našej váhe neprospievajú. Ale ako sa odnaučiť siahnuť po čokoláde ak máte za sebou naozaj príšerný deň? A ako schudnúť, keď žiadna diéta nefunguje? Skúste to inak. Skúste to pomocou myšlienok. Budete prekvapený, ako to funguje.

slovakia

left justify in out

Nová diéta vás naučí označiť príčiny vašej chuti na nezdravé jedlá, zistiť, čo spôsobuje prejedanie, či je to nutkavá potreba jesť, alebo napríklad stres a samota. Cieľom je uvedomiť si, čo a ako jete a lepšie porozumieť vášmu telu a duši, ak to dokážete, schudnete. Cvičenia sa niekedy môžu zdať divné, ale ich úlohou je aby ste sa plno koncentrovali na to, čo jete.

 

Cvičenie pozornosti

- Zastavte sa a rozhliadnite sa okolo seba. Ako by ste opísali miesto, na ktorom sa momentálne nachádzate človeku, ktorý na tom mieste nikdy nebol?

- Zavrite oči a počúvajte svoj vnútorný hlas.

- Zhlboka sa nadýchnite. Čo cítite?

- Ako sa cíti vaše telo? Vaše nohy? A čo ramená? Váš žalúdok? 

Úlohou tohoto cvičenia nie je kritizovať všetko čo si myslíte či robíte, ide o to si uvedomiť, čo cítite, vidíte, vnímate, čo si myslíte.

 

Nádych, výdych

Pohodlne sa posaďte a zavrite oči. Pri nádychu si predstavte balónik, ktorý rastie vo vašom bruchu, pri výdychu si predstavujte ako z neho pozvoľna uniká vzduch.

Hovorte si potichu: nádych na prvú, výdych na prvú, nádych na druhú, výdych na druhú...pokračujte až po číslo desať. A potom počítajte od desať k nule. Snažte sa uvedomiť každý výdych a nádych zvlášť. Cvičenie môžete praktizovať napríklad vtedy, keď máte chuť na niečo nezdravé.

 

Meditácia

Vyhraďte si 5 minút denne pre seba. Nastavte si budík na 5 minút, sadnite si tak aby ste mali chrbát rovno, zavrite oči a normálne dýchajte. S každým nádychom a výdychom si uvedomte ako sa vám dýcha.

Čo vám teraz behá v hlave? Myšlienky? Emócie? Pomenujte ich a vráťte sa spôť k dýchaniu, predstavte si, že je to kotva, ktorá vám umožní návrat.

 

Uvedomte si, čo jete

- Pred každým sústom, ktoré vložíte do úst sa opýtajte sama seba: Som hladná?, Prečo jem práve toto?, Je toto jedlo zdravé?

- Jedzte z menších tanierikov. Na tanieri by mala tvoriť polovicu zelenina, štvrtina proteíny a štvrtina sacharidy.

- Spomaľte žuvanie. 

- Pred každým jedlom rozmýšľajte, čím by sa dalo vylepšiť. Napríklad cestoviny sa dajú nahradiť za celozrnné. Máte dosť zeleniny? Nie je to jedlo príliš mastné?

 

Chce to čas a cvik, ale pomocou myslenia naozaj schudnute ani nebudete vedieť ako rýchlo to pôjde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies