História volieb a prezidenti Slovenskej republiky od vzniku samostatného štátu

NETKY.SK • 15 Január 2019, 12:54 • 2 min
História volieb a prezidenti Slovenskej republiky od vzniku samostatného štátu

BRATISLAVA – Voľby prezidenta SR sa už nezadržateľne blížia. Už teraz je jasné, že do kresla zasadne nové meno, pretože súčasný prezident Andrej Kiska sa rozhodol už nekandidovať. Voľby budú teda už len z tohto hľadiska prelomové. Pri tejto príležitosti si môžeme teda priblížiť históriu volieb a prezidentov Slovenskej republiky odkedy sme sa stali samostatným štátom.

slovakia

left justify in out

V roku 1993 si Slovenská republika volila prezidenta ešte prostredníctvom Národnej rady tajným hlasovaním na päť rokov. Na zvolenie bola potrebná trojpätinová väčšina hlasov všetkých poslancov, teda 90 hlasov. Návrhy na prezidenta mohli podávať iba poslanci. Víťazom sa stal Michal Kováč. Zaujímavé bolo, že v prvej voľbe nebol vôbec nominovaný.

 

img

 

Od marca 1993 teda zasadol do úradu ako prvý prezident v histórii Slovenskej republiky. Napriek kampani proti nemu, ktorá vyvrcholila zavlečením jeho syna do Rakúska v roku 1995, zotrval v úrade až do skončenia svojho funkčného obdobia, teda do roku 1998, keď odovzdal právomoci vláde.

V období od 2. marca 1998 do 15. júna 1999 bola pozícia prezidenta SR neobsadená. Žiadny z kandidátov totiž nezískal potrebnú väčšinu hlasov od poslancov.

 

img

 

Štát ale prezidenta, ako reprezentatívnu persónu v zahraničí potrebuje. Preto voľba prezidenta v roku 1999 bola pre Slovensko prelomová. Boli to prvé prezidentské voľby na Slovensku, v ktorých za prezidenta hlasovali občania, a nie poslanci.

V druhom kole proti sebe stáli Vladimír Mečiar a Rudolf Schuster. Druhý menovaný získal viac ako 57% hlasov oprávnených voličov a stal sa v poradí druhým prezidentom našej krajiny.

 

img

 

V roku 2004 pri voľbách prezidenta SR sa Schuster už do druhého kola nedostal a preto sme si zvolili novú tvár v podobe Ivana Gašparoviča. Zaujímavosťou ale je, že do druhého kola sa dostal až ako druhý v poradí za Vladimírom Mečiarom. Voľby ale nakoniec vyhral s celkovým ziskom 60% hlasov. Ako prvý prezident v dejinách Slovenskej republiky vyhral dvakrát po sebe.

 

img

 

Posledné voľby sa u nás konali v roku 2014 a vyhral ich momentálne súčasný prezident SR Andrej Kiska. V prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal Ústavou stanovenú nadpolovičnú väčšinu. Do druhého kola postúpili Andrej Kiska a Róbert Fico. Vtedajší prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič vo voľbe kandidovať nemohol, nakoľko už bol prezidentom dve funkčné obdobia.

 

img

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies