Schäuble: Kurz eura je príliš nízky, aj preto má Nemecko veľký obchodný prebytok

NETKY.SK • 1 Jún 2017, 17:23 • 2 min
Schäuble: Kurz eura je príliš nízky, aj preto má Nemecko veľký obchodný prebytok

BERLÍN - Kurz eura je príliš nízky pre konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky. A nemecký obchodný prebytok by bol len polovičný bez súčasnej voľnej menovej politiky Európskej centrálnej banky (ECB). Uviedol to dnes nemecký minister financií Wolfgang Schäuble.

slovakia

left justify in out

"Náš prebytok bežného účtu, ktorý je v skutočnosti predmetom medzinárodnej diskusie, súvisí s výmenným kurzom eura a ten je príliš nízky pre konkurencieschopnosť nemeckej ekonomiky," povedal Schäuble na konferencii.

 

"Pre celkovú konkurencieschopnosť eurozóny je to možno dobré," pripustil Schäuble. Dodal, že pri takom kurze eura, aký bol pred zavedením ultra voľnej menovej politiky ECB, by aj bilancia Nemecka bola iná a jeho obchodný prebytok by bol polovičný.

 

Minister uviedol, že Medzinárodný menový fond (MMF) mal pravdu, keď povedal, že Nemecko musí viac investovať. Problémom Berlína však nie je nedostatok financií na investície do infraštruktúry, ale skôr nedostatočný priestor v oblasti plánovacej kapacity napríklad v stavebníctve, uzavrel Schäuble.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies