Saudskoarabský princ: Zdroj WikiLeaks musí byť "dôrazne potrestaný"

NETKY.SK • 6 December 2010, 08:23 • 2 min
Saudskoarabský princ: Zdroj WikiLeaks musí byť "dôrazne potrestaný"

Saudskoarabský princ: Zdroj WikiLeaks musí byť "dôrazne potrestaný"

slovakia

left justify in out

img

Člen saudskoarabskej kráľovskej rodiny dnes žiadal, aby zdroj úniku amerických diplomatických depeší zverejnených stránkou WikiLeaks "dôrazne potrestali". Podľa princa Turkího al-Fajsala publikovanie dokumentov poškodilo dôveryhodnosť amerických diplomatov.
      "Ak si diplomati a lídri nemôžu slobodne vymieňať svoje názory na otázky, ktoré sa ich dotýkajú, potom máme všetci problém," vyhlásil Turkí na regionálnej bezpečnostnej konferencii v Bahrajne.
      Podľa uniknutých dokumentov saudskoarabský kráľ Abdalláh vyzýval USA, aby zaútočili na iránske nukleárne zariadenia. Washingtonu údajne povedal, aby "odrezal hlavu hadovi", pokým je čas. Ide o jedno z odhalení potvrdzujúcich nedôveru, s akou sunnitskí arabskí lídri, najmä v Saudskej Arábii, vnímajú šiitsky Irán.
      Princ Turkí, bývalý veľvyslanec v Londýne a Washingtone a bývalý šéf saudskoarabskej tajnej služby, tiež uviedol, že rozruch okolo WikiLeaks zdôrazňuje rastúce medzinárodné obavy v súvislosti s počítačovou bezpečnosťou.
      "Takže je povinnosťou nielen svetového spoločenstva, ale USA, odkiaľ tieto úniky pochádzajú, byť nielen mimoriadne ostražitý, no aj snažiť sa obnoviť dôveryhodnosť a legitímnosť kontaktov s nami ostatnými a postarať sa o to, že v budúcnosti už nedôjde k únikom," vyhlásil Turkí. "Ktokoľvek je zodpovedný, musí byť dôrazne potrestaný," dodal princ, brat dlhoročného ministra zahraničných vecí Saúda al-Fajsala.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies