Saudská Arábia zníži štátne dotácie na energie a vodu, chce zredukovať deficit

NETKY.SK • 28 December 2015, 16:23 • 2 min
Saudská Arábia zníži štátne dotácie na energie a vodu, chce zredukovať deficit

RIJÁD - Saudská Arábia dnes oznámila, že postupne zníži štátne dotácie na energie a vodu, aby zredukovala rastúci rozpočtový deficit. Vláda v Rijáde očakáva na budúci rok schodok v rozpočte vo výške zhruba 327 miliárd saudských rialov (82,49 miliardy eur). Dôvodom sú klesajúce ceny ropy, a tým pádom aj nižšie príjmy do rozpočtu kráľovstva, ktoré je závislé od príjmov z predaja ropy. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.

slovakia

left justify in out

Saudská vláda už musela siahnuť na devízové rezervy, aby nahradila výpadok príjmov z ropy a zaplátala dieru v rozpočte. Kabinet dnes zverejnil návrh rozpočtu na rok 2016, v ktorom počíta s poklesom deficitu na 327 miliárd SAR z tohoročných 367 miliárd SAR. Výdavky by mali klesnúť na 840 miliárd SAR z 975 miliárd SAR v tomto roku, ale aj príjmy budú nižšie a dosiahnu 513,8 miliardy SAR (608 miliárd SAR tento rok).

 

Kráľ Salman dnes vystúpil v televízii a v prejave ubezpečil obyvateľov, že prioritou vlády zostávajú rozvoj a investície do sociálnych programov. Je to prvý rozpočet od nástupu kráľa Salmana na trón v januári tohto roka. Pád cien ropy zredukoval rozpočtové príjmy kráľovstva a prinútil kabinet siahnuť na devízové rezervy a vydať dlhopisy, prvýkrát zo takmer desať rokov.

 

Nový kráľ zaviedol aj ďalšie zmeny vo vláde, zlúčil niektoré ministerstvá, aby zredukoval počet členov kabinetu, a preskupil aj následníkov trónu. Výpadok príjmov v dôsledku lacnejšej ropy však znamená, že sa musí teraz sústrediť na ekonomické reformy. Miestne médiá už avizovali, že vláda v januári predstaví "národný program transformácie". Kabinet vraj plánuje postupne upraviť dotácie na palivo, elektrinu a vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies