Klamstvá o Bohu, ktorým sme uverili

NETKY.SK • 24 Marec 2021, 06:53 • 2 min
Klamstvá o Bohu, ktorým sme uverili

Boh je síce fyzickým okom neviditeľný, ale jeho rukopis je rozpoznateľný všade.

slovakia

left justify in out

Že je kreatívny, sa dá spozorovať pri pohľade na ľudstvo. Vymyslel rozmanité tváre a do každej vpísal jedinečný charakter. Že je väčší než čokoľvek a ktokoľvek, je možné zistiť pri skúmaní prírody. Jej fungovanie je nevyspytateľné a už od stvorenia sveta vzbudzuje úžas. Boh je estét, potrpí si na krásno, a je aj nevyčerpateľný zdroj múdrosti. Mohlo by sa o ňom popísať a povedať všeličo, a aj tak by ho ani najpodrobnejší popis úplne nevystihol. Aký však Boh nie je a čo pre neho určite neplatí?

 

Nie je nudný
Málokto má odvahu priznať to nahlas, ale nie je výnimočná predstava, v ktorej je Boh nudný a aj  trochu odmeraný. V pomýlenom názore sa zachádza tak ďaleko, že sa Boh javí ako ktosi, kto sa sám nielenže nezasmeje, ale bráni v radosti aj každému, kto by sa o to pokúsil. „Hej, počul som tu nejaký smiech? Trochu tichšie, bolí ma hlava," napomína vymyslený Boh v nebi. Našťastie, ozajstný Stvoriteľ dobre pozná chuť smiechu, ba čo viac, on sám ju predsa vytvoril. Má zmysel pre humor, nikdy sa neteší z nešťastia druhého, naopak, s utrpením hlboko súciti. Spojenie s ním je natoľko jedinečné, že istý muž kedysi sformuloval žalm, v ktorom sa vyjadril celkom jasne. Napísal, že pre neho niet šťastia mimo Boha.

 

Nie je zmätený
Život neraz podaruje prekvapenie, málokedy je skutočne predvídateľný. Žiaľ, nie všetko, čím prekvapí, možno považovať za dobré. Niekedy prinesie obrovský žiaľ, a keď sa naň človek zahľadí, ochromí ho strach z toho, že nad nečakaným nemá nijakú kontrolu. Čím väčšmi je okolnosť nezvládnuteľná, tým viac vzniká klamstvo, že ani Boh nevie, čo robiť a že je akýsi zmätený. Pravdou ale je, že On nie je nikdy vyvedený z miery, ničím sa ho nedá zaskočiť, a vždy má pripravený plán. Vládne nad celým svetom, tak ako by ho mohlo čokoľvek zneistiť?

 

Zaujíma ho
Vzťah s Bohom si človek zamenil s náboženstvom. Úprimný rozhovor s Ním si pomýlil s opakovaním slov, ktorých významu ani nerozumie. Každodenný život, do ktorého by najvyšší dostal pozvánku, sa vymenil za snaženie sa o dodržanie nekonečného zoznamu pravidiel a zákazov. Niet sa čo čudovať, že sa rozšírilo klamstvo. Vraj sa Boh nezaujíma o nič, čo súvisí s človekom, starosť má iba o to, či navštevuje a či nenavštevuje cirkev. Boh však túži po spolužití, chce byť súčasťou celého roka. Chce radiť, čo si obliecť, ako sa správne stravovať, ako žiť, a nielen prežívať. Chce byť prvý, komu sa zdôverí v šťastí aj nešťastí, komu sa prezradí tajomstvo. A nie, jeho motívom nie je pokus o zotročovanie, vedie ho iba láska v najčistejšej podobe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies