Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty prvý raz zaviedli DPH, oproti SR je veľmi nízka

NETKY.SK • 2 Január 2018, 10:51 • 2 min
Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty prvý raz zaviedli DPH, oproti SR je veľmi nízka

LONDÝN - Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty (SAE) prvýkrát v histórii zaviedli daň z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Päťpercentná daň sa začala uplatňovať na väčšinu tovarov a služieb. Informuje o tom britský portál bbc.com. Štáty Perzského zálivu dlhodobo lákajú zahraničných pracovníkov s prísľubom života bez daní. Vlády však chcú zvýšiť príjmy v reakcii na nižšie ceny ropy. Daň z pridanej hodnoty sa v Saudskej Arábii aj v Spojených arabských emirátoch začala uplatňovať 1. januára.

 

Pre porovnanie, na Slovensku paltíme DPH 20%, v Česku 21% a napríklad v Maďarsku 27%.


Spojené arabské emiráty odhadujú, že ich príjem z DPH bude v prvom roku v objeme približne 3,3 mld. USD. Organizácie ako Medzinárodný menový fond dlhodobo vyzývajú štáty Perzského zálivu, aby diverzifikovali svoje zdroje príjmov. V Saudskej Arábii viac ako 90 percent príjmov rozpočtu pochádza z ropného odvetvia a v Spojených arabských emirátoch ropný priemysel tvorí zhruba 80 percent príjmov.

Obe krajiny už skôr prijali opatrenia s cieľom zlepšiť stav verejných financií. V Saudskej Arábii sa zaviedla daň z tabaku a nealkoholických nápojov a zredukovali sa niektoré subvencie pre miestnych obyvateľov. V Spojených arabských emirátoch sa zvýšili poplatky za využívanie ciest a zaviedla sa turistická daň. Neplánuje sa však zavedenie dane z príjmov, dodáva bbc.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies