Sašu a ďalšie dôležité zamrznuté zvieracie klenoty našli najmä na Sibíri

NETKY.SK • 24 Október 2020, 11:33 • 2 min
Sašu a ďalšie dôležité zamrznuté zvieracie klenoty našli najmä na Sibíri

Vedecké objavy archeológov a vedcov priniesli aj zaujímavé nápady. Podľa youtube-kanála ZEK sa vedecký svet pohrával aj s myšlienkou naklonovať veľkého mamuta srstnatého na Sibíri.

slovakia

left justify in out

Toho totiž v ľade na Novosibírskych ostrovoch objavili v perfektne zachovanom stave. „Táto fosília bola nájdená s neporušenou krvou a svalovým tkanivom, čo viedlo k myšlienke možnosti klonovania,“ vysvetlil ZEK s tým, že mrtvola je stará približne 39-tisíc rokov. „Je dokonca považované za jedno z najlepšie zachovalých zvierat, ktoré boli nájdené v ľade,“ dopĺňa.

 

 

Nosorožec Saša

Ďalšia podobná fosília bola objavená rovnako v Ruskej federácii. Ide o nosorožca srstnatého. „Jedným zo zvierat žijúcich v týchto oblastiach bol nosorožec srstnatý, ktorého jeden exemplár vedci pomenovali Saša,“ vysvetlil ZEK.

 

Jakutsko

Ide o telo tak dobre zachované, je ho takmer celé pokrýva srsť. Malo by ísť o zviera, ktoré zahynulo ako 18 mesačné pred približne 10-tisíc rokmi. Našli ho v ruskom Jakutsku, ktoré sa považuje za jedno z najchladnejších oblastí Ruska.

 

 

Šteňa a tiger

Aj šteniatko, ktoré žilo v ľadovej dobe, bolo objavené práve na ruskej Sibíri.  „Výskumný tím zistil, že je staré okolo 12 460 rokov.“ A Rusi sa môžu pýšiť aj ďalším takýmto zamrznutým unikátom. Ide o tigra šavlozubého.

 

Otepľovanie

„Ruskí vedci nedávno našli v Jakutsku na Sibíri niektoré unikátne exempláre,“ vysvetlil ZEK s tým, že mali aj srsť. Zvieratá rovnako vymreli pred približne 10-tisíc rokmi. „Vedci sa domnievajú, že to bolo spôsobené globálnym otepľováním a lovom,“ doplnil kanál.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies