SASKA nesúhlasí s vyššími daňami pre viacpodlažné budovy

NETKY.SK • 6 Júl 2023, 08:25 • 2 min
SASKA nesúhlasí s vyššími daňami pre viacpodlažné budovy

Strana Sloboda a Solidarita (SASKA) nesúhlasí so zámerom ministerstva financií zdaniť viacpodlažné stavby bez toho, aby prišlo k zníženiu inej dane.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

„Vyššie dane sú pre nás červenou čiarou. Sme jediní, ktorí dlhodobo bojujú za to, aby sa celkové daňovo-odvodové zaťaženie na Slovensku nezvyšovalo. Najnovšie však ministerstvo financií pripravuje návrh na zvýšenie daní z nehnuteľností pri viacpodlažných stavbách. Týmto návrhom vraj chce zdaniť viacpodlažné budovy efektívne. Deje sa to ale bez toho, aby ministerstvo jasne preukázalo, ako si túto efektívnosť predstavuje. Ak sa chce ministerstvo úradníckej vlády pustiť do zvyšovania daní, musí uviesť, o koľko chce danú daň zvýšiť, a naopak, ktorú inú daň plánuje znížiť. V opačnom prípade nemôže od nás očakávať žiadnu podporu,“ uviedol predseda SASKY Richard Sulík.

Rada pre ekonomický rast SASKY vníma zámer ministerstva financií ako snahu vlády uspokojiť situáciu v samosprávach, ktoré momentálne čelia nižším príjmom z podielových daní v dôsledku nepremyslených populistických krokov hnutia OĽANO. „Mestá a obce majú daňovú politiku v oblasti daní z nehnuteľnosti v značnej miere vo svojich rukách. Je len na nich, ako sa postavia k výške miestnych daní. Spomínané ustanovenia dávajú samospráve vhodné nástroje na vlastnú daňovú politiku, ktorá sa opiera o dobré poznanie situácie v danom meste či obci. Paušálny a plošný prístup v tejto oblasti je preto skôr nežiadúci,“ hovorí predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet a člen Rady pre ekonomický rast Marián viskupič.

„Vo všeobecnosti je navyše preukázané, že vyšší ekonomický rast nie je možné dosiahnuť prostredníctvom zvyšovania daňového zaťaženia. Naopak, vyšší ekonomický rast dosahujú štáty s nízkymi daňami a ich efektívnym výberom,“ doplnil na záver člen odbornej rady SASKY Martin Barto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
SASKA, Foto: FB Sloboda a Solidarita
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies