SaS, SDKÚ-DS a OĽaNO nepresadili bezplatnú antikoncepciu

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 17:36 • 2 min
SaS, SDKÚ-DS a OĽaNO nepresadili bezplatnú antikoncepciu

BRATISLAVA - Antikoncepcia nebude bezplatná pre viacdetné matky. Parlament dnes zamietol novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, v ktorej opoziční poslanci Lucia Nicholsonová (SaS), Eva Horváthová (OĽaNO) a Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) presadzovali, aby zavedenie vnútromaternicového telieska ako jednej z foriem antikoncepcie bolo pre ženy s minimálne štyrmi deťmi bezplatné.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu sa táto antikoncepcia mala plne hradiť z verejného zdravotného poistenia. "Cena vnútromaternicového telieska sa totiž pohybuje okolo 200 eur, preto môže byť pre rodiča, ktorý vyživuje štyri deti, príliš vysoká," odôvodňovali svoj návrh.

 

Poslanci pripomínajú i medzinárodné záväzky Slovenska. Odvolávajú sa Dohovor o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien, podľa ktorého by mali štáty ženám a mužom zabezpečiť rovnaké práva rozhodnúť sa slobodne a zodpovedne o počte a čase narodenia ich detí. Pripomínajú i rezolúciu Európskeho parlamentu (EP), ktorá konštatuje, že v strednej a východnej Európe okrem iného aj pre vysoké náklady na antikoncepciu zostáva interrupcia stále základným prostriedkom na reguláciu pôrodov. Na členské krajiny preto EP nalieha, aby sa usilovali o poskytnutie bezplatných alebo lacnejších antikoncepčných prostriedkov sociálne slabším skupinám. 

 

Predkladatelia tvrdia, že ich návrh nebude mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti, keďže táto bezplatná antikoncepcia bude prístupná len pre matky, ktoré majú minimálne štyri deti. Pripomínajú, že v súčasnosti je priemerná pôrodnosť na Slovensku 1,4 dieťaťa na ženu. Návrh však bude mať negatívny dopad na štátnu kasu. Poslanci konkrétnu sumu neuviedli, keďže sa nedá odhadnúť, koľko viacdetných žien sa pre vnútromaternicové teliesko rozhodne. 

 

Nicholsonová sa už pred časom snažila v parlamente presadiť bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi. Návrh predkladala už dvakrát, v parlamente však opätovne nenašiel dostatočnú podporu. "Plodnosť nie je chorobou, preto nemôže byť antikoncepcia hradená z verejného zdravotného poistenia," vyzýval poslanec za OĽaNO Štefan Kuffa na odmietnutie novely. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies