SaS sa obracia na Ústavný súd, aby preskúmal zákon o investičnej pomoci

NETKY.SK • 17 Február 2015, 11:57 • 2 min
SaS sa obracia na Ústavný súd, aby preskúmal zákon o investičnej pomoci

BRATISLAVA – Zákon o investičnej pomoci preskúma Ústavný súd (ÚS) SR. Žiada ho o to opozičná SaS. Strane sa nepáči posledná úprava tohto zákona z minulého roka. Na základe nej môže o daňovej úľave pri investičnom zámere nad 200 miliónov eur rozhodnúť len minister hospodárstva a nie je už potrebný súhlas celej vlády, ako tomu bolo predtým.

slovakia

left justify in out

"Sme presvedčení, že je to protiústavné," zdôraznila na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave poslankyňa Národnej rady (NR) SR za SaS Jana Kiššová. Rozhodovanie o investičnej pomoci, pri ktorej ide o desiatky miliónov eur, by mala podľa jej slov robiť celá vláda. 
      

V súčasnosti totiž podľa SaS platí stav, kedy môže o daňovej úľave rozhodnúť len šéf rezortu hospodárstva, a to bez toho, aby o tom minister financií vôbec vedel. "Ten minister, ktorý zodpovedá za verejné financie, nemá na to vôbec žiaden dosah," opísala Kiššová.
      

Šéf liberálov Richard Sulík pripomenul, že táto zmena sa vlani dostala do zákona cez nepriamu novelu. Konkrétne sa tak stalo pozmeňujúcim návrhom k zákonu o ochrane spotrebiteľa. Po tejto zmene sa napríklad podľa Sulíka schválila investičná pomoc pre firmu Duslo Šaľa vo výške 58 miliónov eur.
      

SaS sa preto koncom roku 2014 pokúsila vlastnou novelou zákona o investičnej pomoci vrátiť veci do pôvodného stavu, ale jej návrh neprešiel. Rozhodla sa preto obrátiť na ÚS. "Dnešným dňom podávame podanie na Ústavný súd. Máme vyzbieraných dostatok podpisov a budeme ho žiadať, aby preskúmal, či takéto rozhodnutie je v súlade s ústavou," doplnil Sulík. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies