SaS: Je otázne, či treba opravy v Gabčíkove naozaj tak súriť

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 12:37 • 2 min
SaS: Je otázne, či treba opravy v Gabčíkove naozaj tak súriť

BRATISLAVA - Technologický audit vo Vodnej elektrárni Gabčíkovo (VEG) by sa mal zveriť do rúk nezávislých odborníkov, ktorí posúdia reálny stav turbín a naliehavosť rekonštrukcie tohto diela. Myslia si to predstavitelia opozičnej strany SaS a k takémuto kroku dnes vyzvali aj štátny podnik Vodohospodárska výstavba (VV), ktorý je aktuálne výhradným správcom VEG.

slovakia

left justify in out

"Je otázne, či naozaj treba generálnu opravu tak veľmi súriť, a to hlavne rok pred voľbami," upozornil na tlačovej konferencii v Bratislave tímlíder SaS pre energetiku Karol Galek. Gabčíkovo má už síce vyše 20 rokov, ale je podľa neho vo veľmi dobrom stave. Bolo totiž projektované ako špičková elektráreň, má osem turbín, z nich ale najmä preto, že sa nikdy nespustil do prevádzky stupeň Nagymaros, reálne fungovali dve až štyri.
      

"Treba si v tejto súvislosti uvedomiť, kto všetko môže mať záujem na týchto generálnych opravách?" pýtal sa Galek. Oprava jednej turbíny si pritom podľa predpokladov vyžiada približne 15 miliónov eur, takže na všetkých osem turbín bude potrebných 120 miliónov eur. "Vynaložiť túto sumu na niečo, čo možno nie je potrebné, to je naozaj na zamyslenie," konštatoval podpredseda SaS Ľubomír Galko.
      

Podľa liberálov pritom zo zápisnice o priebehu mimoriadneho valného zhromaždenia v Slovenských elektrárňach z novembra minulého roka vyplýva, že generálna oprava bola dopredu naplánovaná, a to na prvý štvrťrok 2016. Navyše ju jednohlasne schválili aj zástupcovia ministerstva hospodárstva. "Takže nie je pravdou, že o tejto generálnej oprave sa neuvažovalo," doplnil Galek.
      

Generálne opravy turbín v Gabčíkove by sa mali podľa predpokladu VV začať už tento rok. Podľa správcu vodného diela totiž zariadenia elektrárne dosiahli vek, pri ktorom sa mali určité opravy realizovať už dávno, čo však doterajší správca Slovenské elektrárne (SE) nerobili. Presný rozsah potrebných opráv ukáže technický audit, ktorý sa uskutoční v najbližších týždňoch, nasledovať bude medzinárodný tender.
      

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v nedeľu (15.3.) v TA3 takisto upozorňoval, že SE pod kontrolou talianskeho Enelu potrebné opravy nerealizovali napriek tomu, že to bola jedna z ich povinností. Za prevádzku VEG dostávali 35 % ročných tržieb elektrárne. Po tom, ako Krajský súd v Bratislave minulý týždeň rozhodol o neplatnosti zmluvy o prevádzke Gabčíkova, ju plne do svojich rúk prebral štát.
      

Podľa hovorkyne Vodohospodárskej výstavby Diany Migaľovej Baschierovej je generálna oprava po 20 rokoch nevyhnutná. "Začala sa pripravovať už za vlády Ivety Radičovej, ale pod rôznymi zámienkami ju Slovenské elektrárne odkladali," uviedla. 
      

Presný rozsah potrebných opráv ukáže podľa jej slov riadny technický audit. "Generálnou opravou sa predchádza technickému zlyhaniu a následnej finančnej a technickej oprave, na ktorú by doplatil štát a daňoví poplatníci," dodala Migaľová Baschierová. Celková oprava turbín bude podľa jej slov trvať šesť rokov. To znamená, že v čase, keď sa bude opravovať posledná turbína, bude už stará 30 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies