SaS chce zmeniť zákon o nelegálnej práci

NETKY.SK • 28 September 2016, 11:52 • 2 min
SaS chce zmeniť zákon o nelegálnej práci

BRATISLAVA – Zákon o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní je neprimerane prísny, preto poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za politickú stranu Sloboda a Solidarita Jozef Mihál, Jana Kiššová a Eugen Jurzyca predkladajú na októbrovú schôdzu parlamentu návrh novely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní. Cieľom návrhu zákona je zmeniť a zmierniť definíciu pojmu nelegálne zamestnávanie.

slovakia

left justify in out

Podľa platného zákona sa za nelegálne zamestnávanie považuje aj oneskorené prihlásenie zamestnanca do Sociálnej poisťovne. A to aj v prípade, že v čase kontroly inšpektorátu práce už zamestnanec je prihlásený v Sociálnej poisťovni. „Pokiaľ Inšpektorát práce pri kontrole nelegálnej práce zistí, že zamestnanec má pracovnú zmluvu, respektíve dohodu a zamestnávateľ už pred kontrolou prihlásil zamestnanca do Sociálnej poisťovne, nie je žiaden dôvod vyrubiť mu pokutu za nelegálne zamestnávanie len a len preto, že prihlásili zamestnanca do Sociálnej poisťovne povedzme hodinu po tom, ako začal pracovať,“ argumentujú poslanci. „Podľa platného zákona však prípad uvedený v predchádzajúcej vete je definovaný ako nelegálne zamestnávanie,“ dopĺňajú.

 

Podľa názoru predkladateľov za nelegálne zamestnávanie by sa mali považovať len prípady, keď zamestnanec nie je prihlásený do Sociálnej poisťovne v čase kontroly inšpektorátu práce. „V praxi sa často stáva, že zamestnávateľ prihlási zamestnanca do Sociálnej poisťovne neskoro preto, lebo zodpovedná mzdová účtovníčka z rôznych dôvodov (napríklad ochorenie dieťaťa) prišla do práce neskoro a preto neskoro prihlásila nového zamestnanca do Sociálnej poisťovne. V takýchto prípadoch rozhodne nie je spravodlivé viniť zamestnávateľa zo zamestnávania načierno, udeľovať mu pokutu (najmenej 2 000 eur) a okrem iného zneprístupniť mu možnosť uchádzať sa o verejné zákazky,“ domnievajú sa predkladatelia.


Podľa predloženého návrhu nelegálnym zamestnávaním bude nesplnenie povinnosti prihlásiť zamestnanca do Sociálnej poisťovne do dňa začatia kontroly inšpektorátom práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies