Žena sa z HIV vyliečila sama prirodzenou cestou. Nastane prelom v liečbe AIDS?

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 11:35 • 2 min
Žena sa z HIV vyliečila sama prirodzenou cestou. Nastane prelom v liečbe AIDS?

Vedcov a lekárov ohromila a Argentínčanka, ktorá sa sama vyliečila z HIV.

slovakia

left justify in out

Táto osoba sa tak stala druhou na svete, ktorá bola prirodzene „vyliečená“ z AIDS. Lekári sa domnievajú, že to otvára malú nádej pre milióny ľudí na svete žijúcich s týmto vírusom.

 

img

 

Juhoameričanke diagnostikovali HIV v roku 2013, o osem rokov neskôr však v krvi nemá žiadne známky tejto choroby. Podobný prípad sa objavil v auguste minulého roka. Vtedy zistili, že 67-ročná Loreen Willenberg zo San Franciska sa vyliečila z HIV taktiež prirodzeným spôsobom.

 

Skupina vedcov z Harvardu oznámila prípad Argentínčanky počas veľkého stretnutia medzinárodných odborníkov na HIV tento týždeň. „Nájsť jedného pacienta s touto prirodzenou schopnosťou funkčného vyliečenia je dobré, ale nájsť dvoch znamená oveľa viac. Znamená to, že takýchto ľudí musí byť niekde viac. Toto je významný skok vo svete výskumu liečby HIV. Po diagnostikovaní nás všetky testy všetkých prekvapili," povedala Doktorka Natalia Lauferová pre The Times.

 

Vedci sa domnievajú, že tieto dva prípady sú extrémnym príkladom zriedkavej kategórie zvanej „elitní kontrolóri“, čo sú HIV pozitívni ľudia, ktorí napriek tomu, že neužívajú žiadne antiretrovírusové lieky, dokážu mať dobré výsledky.

 

Niektorí odborníci si myslia, že elitní kontrolóri majú jedinečné bunky imunitného systému, ktoré im to umožňujú, avšak genetické štúdie sa uskutočnili a nemajú žiadne zjavné mutácie, ktoré by naznačovali, že majú lepší imunitný systém.

 

Za normálnych okolností sa vírus HIV dostane do DNA bunky, kde je schopný replikovať sa a pomaly ničiť telo. Ale u elitných kontrolórov sa vírus z nejakého dôvodu uhniezdi do oblasti genómu, kde nič nerobí. Informoval portál ledbible.com.

 

„Úroveň funkčného vírusu u týchto pacientov je minimálne 1 000-krát nižšia ako u pacienta, ktorý je liečený na HIV,“ uviedol profesor Xu Yu, výskumník HIV z Harvardskej lekárskej fakulty.

 

Počas svojej tohtoročnej prezentácie vedci z Harvardu tvrdia, že prípad v Argentíne vrhá viac svetla na elitných kontrolórov a pomocou ich výsledkov zistia, či to môžu replikovať v laboratóriu.

 

Ak to vedci zvládnu, mohlo by to pomôcť desiatkam miliónom ľudí, ktorí s týmto vírusom bojujú a mnohým ďalším by to mohlo pomôcť vyhnúť sa mu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies