SaS a Za ľudí sa nezhodujú v oblasti vedenia polície

NETKY.SK • 4 Marec 2020, 16:17 • 2 min
SaS a Za ľudí sa nezhodujú v oblasti vedenia polície

Diskusiu o možnej budúcej koalícii absolvovali vo včerajších hodinách na stanici TA3 predseda SaS Richard Sulík a podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. V oblasti fungovania polície SR majú obaja predstavitelia diametrálne odlišné názory.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenie Andreja Kisku

Remišová sa vyjadrila ohľadom včerajšieho prejavu Andreja Kisku, ktorý v prezidentskom paláci povedal, že "by som bol presvedčený o tom, že by sme mali zostavovať vládu, pokiaľ by sa dala, bez pána Kollára."

 

img

 

Remišovej výhrady voči Sme Rodina 

Podľa Remišovej je to politický postoj bez akýchkoľvek emócií voči pánu Kollárovi. "Pán Kollár tam má ľudí, ktorí sú vysoko postavení, ktorých navrhuje na nejaké posty. Ja som vždy bojovala proti korupcii a tam je pán, ktorý je zosobnením tohto všetkého. Nie som si istá, či sa s takýmito ľuďmi (Sme rodina), štát naozaj aj očistiť dá," vyjadrila sa podpredsedníčka Za ľudí.

 

img

 

Možné 3 varianty novej vlády

Richard Sulík sa vyjadril, že ľudia s pofidérnou minulosťou by sa na kandidátku SaS ani nedostali. Strana je za akúkoľvek koalíciu, pokiaľ by bola vo vláde. V prípade, že by sa dostali do koalície, sú podľa neho možné 3 varianty.

 

Ústavná väčšina 

Remišová sa následne vyjadrila, že ústavná väčšina, ktorú by si želal Matovič, je potrebná len na pár schválení zákonov. "Za 4 roky vlády ju treba asi na dva alebo tri zákony. Také zmeny ako je generálna prokuratúra alebo previerky sudcov, by nemal problém podporiť, aj keby nebol vo vláde." Remišová tak reagovala na Borisa Kollára ohľadom jeho doterajšieho pôsobenia v parlamente, keď sa pri niektorých návrhoch priklonil aj na stranu Smeru alebo SNS, pokiaľ ich považoval za pozitívne. "To sa týka aj nás, či by sme v tej koalícii boli alebo neboli. Dobré návrhy zákonov, ktoré by slúžili Slovensku by sme určite podporili. S tým by sme nemali problém," predostrela Remišová.  

 

img

 

Rozdielne názory 

Keď sa rozhovor začal pohybovať okolo polície, možní koaliční partneri nenašli spoločnú reč. "My by sme chceli v prvom rade odpolitizovanie funkcie policajného prezidenta, to znamená, že aby nebol závislý na tom, čo si politici práve zmyslia. Hlavnou zásadou by bolo rozviazať ruky polícii," tvrdí Remišová.

 

img

 

Hierarchia je alfa omega 

Richard Sulík však s týmto tvrdením vôbec nesúhlasí. "Polícia má byť závislá na ministrovi vnútra, ten je závislý na premiérovi, toho premiéra si ľudia sami zvolili,"  tvrdí Sulík. V novej vláde bude podľa všetkých predpokladov zastávať funkciu premiéra SR Igor Matovič. "Trištvrte milióna ľudí dali Igorovi svoj hlas, pretože ten im sľúbil, že sa vysporiada s korupciou v štáte. Ako to má ale urobiť, keď by bol šéf policajného zboru nezávislý," oponuje Sulík. Aj kvôli tomuto tam musí byť podľa neho závislosť a určitá hierarchia.

 

img

 

Politickí predstavitelia sa v rozhovore vyjadrili aj ohľadom nájomných bytov, ktoré presadzuje Boris Kollár, alebo ako vidia nápad Igora Matoviča ohľadom kontroly korupcie, sa dozviete v nasledovnom videu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies