Pred deviatimi rokmi havarovalo lietadlo aj s Pavlom Demitrom

NETKY.SK • 7 September 2020, 19:38 • 2 min
Pred deviatimi rokmi havarovalo lietadlo aj s Pavlom Demitrom

Mal si ísť odohrať poslednú sezónu, z ktorej si chcel spolu s celým tímom odniesť Gagarinov pohár. No cesta na prvý zápas ho pripravila o život.

slovakia

left justify in out

Po ťažkých rokoch strávených v tíme NHL Vancouver Canucks, keď nezapadol do vízií vtedajšieho trénera „Kosatiek“ bol slovenský hokejista Pavol Demitra taký znechutený, že chcel s hokejom skončiť. K tomu prišlo ťažké zranenie ramena a náročná operácia.

 

 

Siahal na medailu

Olympijské hry práve vo Vancouveri, na ktorých práve aj vďaka výraznému prispeniu slovenského ostrostrelca siahali zverenci Jána Filca po historicky prvej olympijskej medaile, sa rodákovi z Dubnice nad Váhom vrátila chuť k hokeju. Na hrách patril podľa mnohých z odborníkov medzi najlepších útočníkov.

 

Rana Lundqvistovi

Bol to práve bývalý hokejista St. Louis Blues, Minnesoty Wild či Los Angeles Kings, ktorý prispel výraznou vodcovskou stopou k postupu do semifinále. Dokonca v štvrťfinálovom zápolení so Švédskom dal gól takým spôsobom, ktorý sa práve po podobnom zranení nevidí. Od ľavého kruhu napriahol nechytateľnú bombu, čo muselo ešte nedávneho rekonvalescenta aj bolieť.

 

 

Luongov kameň

Mohol to byť hráč s číslom 38, kto by v zápase semifinále s Kanadou dokonal v závere stretnutie vyrovnanie z 0:3 na 3:3. No proti stála zázračná lapačka jeho spoluhráča z Vancouveru Roberta Luonga. Po zbabranom zápase o tretie miesto, kde naopak otáčali proti nám Fíni, si Demitra nedal servítku pred ústa a povedal, že štvrté miesto je rovnaké, ako keby sme skončili poslední.

 

 

Plač po Dánsku

Rok 2011 priniesol domáce majstrovstvá sveta v Bratislave a Košiciach. A práve tu chcela končiaca úspešná generácia odčiniť nevydarený záver Vancouveru a vybojovať zlato, striebro či bronz. Zverencom Glena Ganlona to nevyšlo. Záver posledného slovenského duelu priniesol nečakaný moment, keď sa s plačom v očiach lúčil kapitán Pavol Demitra. Rozhodol sa, že to bude jeho rozlúčka s reprezentačným dresom.

 

 

Lúčil sa

Mnohým fanúšikom ešte teraz chodia zimomriavky po tele, keď si uvedomia, čo sa stalo len pár týždňov po tomto okamihu. Akoby to hráč draftovaný Ottawou Senators tušil, že sa lúči, a to nielen s hokejom, ale aj so životom.

 

Prehovorila ho

Autor 99 kanadských bodov počas lockoutovej sezóny (2004/2005) v drese Trenčína sa už v roku 2011 nechcel vrátiť ani do KHL, kde už jednu sezónu pôsobil po nevydarenom čase strávenom s „Kosatkami“. Ruská Jaroslavľ bola síce bližšie ako Kanada, ale v KHL už pri sebe nemal rodinu. Aj preto už na ďalšiu sezónu ísť nechcel a plánoval zavesiť korčule na klinec. No manželka Mária Demitrová ho prehovorila, aby ešte odohral jednu sezónu.

 

 

Vašíček

Demitrovo rozhodnutie vrátiť sa do Jaroslavlu na poslednú sezónu naštartovalo aj českého hokejistu Josefa Vašíčka, ktorý už plánoval pôsobenie v Prahe.

 

Rachůnek i Marek

Tento krok ísť si po Gagarinov pohár sa stalo osudným nielen pre Pavla Demitru, ale aj Vašíčka. Spolu s nimi pri lete na prvý zápas do Minsku zahynulo ďalších 42 ľudí - hokejistov, trénerov, členov realizačného tímu i posádky. Zomreli aj českí hokejisti Karel Rachůnek a Jan Marek.

 

Rýchlosť

Lietadlo Jak-42 padlo len niekoľko kilometrov od Jaroslavľu. Lietadlo pri vzlietaní nedokázalo nabrať potrebnú rýchlosť a zrútilo sa do rieky Volgy.

 

Škola i štadión

Smrť Pavla Demitru bola obrovskou ranou pre Slovensko. Po nehode prichádzali tisíce ľudí k hokejovému štadiónu v Trenčíne, aby tam na Demitrovu počesť zapálili sviečku. Tento štadión dnes nesie meno nášho bývalého kapitána. Rovnako sa po ňom volá aj základná škola v Dubnici nad Váhom, ktorú Demitra navštevoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies